Keletre tart a havazás

Míg a nyugati megyékben többnyire már elállt a havazás, az északkeleti megyékben az eddigi esőt hó váltja fel. Veszprémben 8 települlés megközelíthetetlen, Ferihegy négy járatot törölt.

Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa a FigyelőNetnek elmondta, hogy a legfrissebb reggel hét órás adatok szerint Budapesten 9 centiméter hó esett, míg Nyugat-Magyarországon jelentősen több. Györött 15-20 centiméter, Szentgotthárdon pedig 46. Miközben Budapesten és a dunántúli országrészben már szinte mindenhol elállt a havazás, a Balaton környékén elszórtan még mindig esik. Itt komoly gondot jelent a viharos szél is, amely komoly hótorlaszokat alakít ki.


Veszprémben 8 település megközelíthetetlen (MTI)

Péneteken délutánra az északkeleti országrészben az eddigi erős esőzéseket havazás váltja fel, de itt a csapadék nagy része már leesett, így itt a hó már nem jelenthet komolyabb problémát.

Járhatatlan utak Győr-Moson-Sopronban

Több út járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében és két települést, Vág és Vének községet elzárta a hó a világtól. A Tétszentkút-Csíkvánd, a Tét-Mórichida közötti és a Vének felé vezető út járhatatlan. Hatvankilenc gép dolgozik az utakon, a viharos szél azonban visszafújja a burkolatra a havat a földekről.

A hófúvás miatt sok helyen csupán 50 méteres a látótávolság.

A Győrt Sopronnal összekötő 85-ös főúton Kapuvár és Veszkény között megindult a forgalom, azt követően, hogy a keresztbe fordult kamiont elvontatták – mondta az ügyeletes.

Somogyban hófúvás

A katasztrófavédelem jelentése szerint mindeközben leginkább az erős szél okoz gondot, hóátfúvások, hótorlaszok nehezítik a közlekedést a megyében. A Kapos Volán emiatt szinte valamennyi járatát visszatartotta, a délelőtti órákig 20 autóbusz került a hó fogságba. Két autóbusz árokba csúszott, az utasok nem sérültek meg.

A katasztrófavédelem megyei ügyeletén a szokásos egy helyett négyen fogadják a hívásokat, tíz óráig 25 esetben kellett műszaki mentéshez vonulniuk, több kamion és egyéb jármű csúszott az árokba, azokat kellett kiszabadítani. Személyi sérülés délelőtti órákig nem történt. A megyében nincs járhatatlan út, a mellékutak azonban csak nagyon nehezen járhatóak, a buszok 12 zsáktelepülésre nem közlekednek, az élelmiszereket szállító járművek azonban minden településre eljutottak.

Nyolc elzárt település Veszprémben


Kora délután még nyolc település volt elzárva Veszprém megyében. A Bakonyban Tés, Jásd, Szápár, Csetény, Bakonynána megközelíthetetlen, a Balaton-felvidéken nem lehet bejutni Hidegkútra, s a Vas megyével határos faluba, Nagypiritre sem. 

Zirc és Pápa térségében szinte valamennyi mellékút járhatatlan, de lezárták a forgalom elől a Veszprém-Tapolca, a Várpalota-Tés-Szápár útvonalat és a Nagyesztergártól Mór irányába vezető utat. A megyét átszelő 8-as főút nehezen, de járható – mondta Albert József.

A Budapest-Szombathely vasútvonalon, a Veszprémhez közeli Szentgál község vasúti átjárójában a nagy hóba ragadt egy személykocsi és a Szombathely felé közlekedő személyvonat elütötte. Személyi sérülés nem történt, mert az utasok a vonat érkezése előtt kiugrottak az autóból. A műszaki mentés három órán át tartott, addig a vasútvonalon nem közlekedtek a vonatok – tette hozzá Horváth István. Kora délután még mindig nyolc település volt Tizenegy település megközelíthetetlen Veszprém megyében a havazás miatt, sok alsóbbrendű út járhatatlan Pápa, Zirc és Tapolca környékén.


Zalában már nincs elzárt település

Vörös Péter, a Zala megyei közútkezelő ügyeletese az MTI-nek elmondta: már egyetlen, havazás miatt elzárt település sincs Zalában, minden út – bár nehezen -, de járható. Pénteken reggel még az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint megközelíthetetlen volt Orosztony, Belezna, Kerecseny, Börzönce és Böde.

Az ügyeletes felhívta a figyelmet arra, hogy az egyre erősödő északi szél miatt hóátfúvások alakulhatnak ki, ezért azt kérik, csak az üljön autóba, akinek feltétlenül szükséges.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint Vértesboglárt sem Csákvár, sem Bicske felől nem lehet megközelíteni, emellett lezárták az Adony és Kálóz közötti szakaszt. Szentes László, a Fejér Megyei Védelmi Bizottság titkára arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megyében kritikus a közlekedési helyzet Dunaújváros és a Vértes déli térségében.

A buszok 20-60 perces késéssel közlekednek a megyében, Bakonycsernyéről már nem indít buszt az Albavolán Rt., emellett Sárszentmihály és Sárkeszi között nem járnak autóbuszok. A MÁV tájékoztatása szerint a vonatok 20-30 perces késéssel közlekednek a megyei vasútvonalakon.

Elzárt települések, járhatatlan utak Vasban

Vas megyében továbbra is hófúvás nehezíti a közlekedést; bár a havazás átmenetileg megszűnt, az 50-55 km/h-s északi- észak-nyugati szél több mellékúton jelentős hóakadályokat okozott.

A Szombathely-Csepreg közötti útvonal, a Bük környéki mellékutak, a Sárvár-Szeleste közötti út, valamint a Celldömölk környéki mellékutak nehezen járhatóak. Csepreg környékén több gépkocsi is elakadt a hótorlaszok miatt. A Jánosháza környéki mellékutak, a Nemeskeresztúr-Kissomlyó útszakasz, valamint a Köcskre bekötőút jelenleg járhatatlan – mondta Somogyi Miklós, a Vas Megyei közútkezelő ügyeletese.

Vas megye főútjai járhatóak, de szakaszosan itt is hóátfúvásokra lehet számítani

Törölt járatok Ferihegyen

Kisebb késésekkel indulnak a budapesti Ferihegyi repülőtérről a járatok a havazás miatt pénteken délelőtt – közölte a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-vel. A társaság honlapja szerint eddig négy gép indulását törölték. Fórika Ibolya tájékoztatása szerint a két kifutópálya közül csak az egyiket használják, de a forgalmat itt is többször szüneteltetik, amíg a pályát 30 munkagéppel megtisztítják. Közölte, délelőtt mindössze fél órára szünetelt eddig a forgalom, és az érkező gépeket is fogadni tudták. Mindig az adott repülőgép pilótája dönt arról, megfelelőnek tartja-e a pályát arra, hogy a felszállást megkezdje.

A posta is akadozik

Negyvenegy kistelepülésre csak jövőre kézbesíti a leveleket a Posta a havazás miatt. Tomecskó Tamás, a Magya Posta szóvivője elmondta, a Győr, Kapuvár, Csorna és Veszprém térségében több tucat településre nem tudtak eljutni a postajáratok pénteken. Az említett településeken jórészt mobilposta működik.

Nincs szó soron kívüli kézbesítésről, hétvégén nem kézbesítik a leveleket. A küldeményeket várhatóan már csak az új évben, hétfőn vehetik kézhez a címzettek – tette hozzá a szóvivő.

Címkék: Belföld: Mozaik