Akiknek a karácsony is munkanap

Amíg a családok többsége a fa alatt bontogatja az ajándékokat, vannak szervek, amelyek ugyanúgy életet mentenek, tüzet oltanak, vagy hajléktalanokat segítenek, mint egy átlag munkanapon. A közszolgálati feladatokat ellátóknak, ha a beosztás rájuk esik, le kell dolgozniuk a karácsonyt.

Legtöbbünk számára a karácsony azt jelenti, hogy végre otthon lehetünk a családunkkal, jókat ehetünk és elfelejthetjük a munkát. Vannak azonban, akik számára a karácsony egy ugyanolyan nap, mint a többi. Míg mi a fa alatt az ajándékokat bontogatjuk, addig a rendőrök, a tűzoltók, a mentők és az orvosok karácsonykor is a bajbajutottakon segítenek. Ügyeleti rendszerben dolgoznak a gázművek, a víz- és áramszolgáltatók alkalmazottjai is, hiszen az élet Karácsony este sem állhat meg. Ugyanígy a határőrök, az útfelügyelet munkatársai is dolgoznak. A felsorolás pedig közel sem teljes.

Szakmaiság a család előtt

Az emberekben még él az a nézet, hogy karácsonykor azok dolgoznak, akiknek nincs családjuk. A valóságban viszont nem ilyen szempontok alapján döntik el, hogy ki töltse az ünnepet a munkahelyén. „Az intézet munkarendje a karácsonyi napoktól függetlenül olyan, mint bármely más hétvégi napon” – mondja Flóris István, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet osztályvezető főorvosa.


A budapesti kórház a hét minden napján végez sürgősségi betegellátást és ez alól a karácsony sem kivétel. A kórházi ellátást igénylő, és az ambuláns betegek sürgősségi ellátását tíz sebész, négy altatóorvos, egy belgyógyász és egy radiológus végzi. „Mivel az ügyeleti beosztást már hónapokkal előre elkészítjük, ezért az adott osztály minden orvosa dolgozik, függetlenül attól, hogy családos-e vagy sem. Az ügyleti beosztást pedig kizárólag szakmai szempontok alapján készítjük el” – magyarázza Flóris a kórház belső munkarendjét. Hozzátette: a zavartalan betegellátás érdekében az orvosok mellett ugyanolyan fontos a megfelelő személyzet is. A baleseti intézetben ugyanakkor a szakdolgozók – mint az ápolók, betegszállítók és műtőssegédek – munkarendjét valamivel „szabadabban” intézik, ugyanis a beosztás elkészítésekor a dolgozók kéréseit is figyelembe veszik, de elsősorban itt is a szakmaiság dominál.


A karácsonykor, mint minden egyéb ünnepnapon a szokásos bértarifa szerint történik a dolgozók kifizetése. Sem az orvosok, sem a szakdolgozók kiemelt karácsonyi bérkiegészítést nem kapnak.



A tűzoltóknál a betűrend dönt

Ahogy a kórházakban, ugyanúgy a tűzoltóknál is pontos beosztás van, amelyben a család egyáltalán nem játszik szerepet. A Fővárosi tűzoltóparancsnokság sajtóosztályán a FigyelőNet azt a felvilágosítást kapta, hogy a tűzoltóknál az előre elkészített ABC szerinti beosztás működik karácsonykor is. A lánglovagok, ha tudják, elcserélhetik az ünnepnapot, egyébként a beosztás szerint kell dolgozniuk.

A rendőrök szolidárisak

A cserélés és az összhang a rendőröknél annak ellenére működik, hogy elsődlegesen a beosztást kell követniük. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője lapunknak elmondta, hogy mivel a legkisebb szinten, a kerületi egységeknél készítik menetrendet, ezért a rendőrök között rendkívül jól működik az összhang és a szolidaritás. A járőröknek mindenképpen kell dolgozniuk szilveszterkor vagy karácsonykor, az pedig, hogy melyik ünnepnapot választják, rajtuk vagy a parancsnokon múlik.

Érzelmileg megterhelő ünnepi munka

Nemcsak a rendőröknek, mentősöknek és tűzoltóknak kell éberen helytállniuk karácsonykor, hanem a szociális intézményeknek is. A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálata szenteste és karácsony napjain is várja a hívásokat, illetve az alapítvány krízisautói járják a város utcáit. Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány szóvivője lapunknak elmondta, hogy a beosztást előzetesen megbeszélik, és a végén valaki biztosan elvállalja az ünnepi munkát. „Ritkán, de előfordul, hogy valaki kéri, szenteste dolgozhasson, de ha még sincs önkéntes, akkor sem szokott komoly konfliktus lenni” – hangsúlyozta Gurály Zoltán. A szóvivő szerint a szenteste érzelmileg a legmegterhelőbb feladat, hiszen lelkileg nem könnyű feldolgozni, hogy mennyi magányos ember tölti egyedül a szeretet ünnepét.

Beosztás megbeszéléssel

A közszolgálatot végző munkahelyek közül talán a mentőknél és a BKV-nál döntik el a legdemokratikusabban, hogy ki áldozza fel a karácsonyt a munkája miatt. A BKV-nál a csoportvezetők szabják meg, ki dolgozzon az ünnepen, de figyelembe veszik azt, hogy kinek van családja vagy kisgyermeke. A közlekedési vállalat sajtóirodája szerint a járművezetők önkéntes alapon osztják be maguk között, hogy ki dolgozzon karácsonykor és ki szilveszterkor.

A mentősöknél is hasonló a gyakorlat: alkalmazkodnak egymás igényeihez. „A családosok általában szilveszterkor vállalnak munkát, míg a fiatalabbak inkább karácsonykor. Ráadásul vannak olyanok, akik karácsonykor vagy újévkor jobban szeretnek dolgozni” – mondja Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi szerint a két decemberi ünnepnek más a hangulata, és ebből adódóan más a mentős motivációja is. Karácsonykor – mint a szóvivő elmondta – a hajléktalanoknak és az idős embereknek segítenek inkább, az elesetteken való segítés pedig szép feladat karácsonykor. Szilveszterkor viszont a nagyobb városokban kihívás mentőzni, és éppen sokakat a forgatag motivál.

Csillagszóró helyett bérkiegészítés

Azok a rendőrök, tűzoltók és mentősök, akik karácsonykor szolgálatban vannak, százszázalékos bérkiegészítésben részesülnek, tehát az aznapi bérüket duplán kapják meg. Győrfi szerint azonban ez nem túl nagy összeg, a mentősök nem ezért vállalják a karácsonyi munkavégzést. A BKV járművezetői is bérkiegészítéshez jutnak, de azt, hogy mennyivel kapnak többet a dolgozók az ünnepekkor, a sajtóosztály lapunk kérdésére sem árulta el.

Címkék: Belföld