Megint sztrájk várható Ferihegyen

Csütörtökön 16 órára kétórás sztrájkot helyezett kilátásba a Ferihegyi repülőtér két szakszervezete, közölte a Budapest Airport Rt. (BA) az MTI-vel az egyeztetések után.

A BA közleménye szerint a sztrájkbizottság a szerdai egyeztetésen jelezte, hogy csak akkor áll el a munkabeszüntetéstől, ha 2006-ra megvalósul a 12 százalékos béremelés, és ha megfelelő továbbfoglalkoztatási garanciát kapnak a szakszervezetek. Hozzáteszik, hogy a sztrájkbizottság garanciát kért a kiszervezés előtt álló egységek megtartására is. Emlékeztetnek rá, hogy a BA vezetése 4,5 százalékos béremelést javasolt.

Hozzáteszik: azt kérték az érdekképviseletektől: napolják el a tárgyalásokat január közepéig, hogy az új vezetés “érdemben és felelősen tudjon tárgyalni ezekről a fontos kérdésekről”. Hozzáfűzik, hogy a tárgyalásokon részt vett a BA privatizációs pályázatának nyertese, a brit BAA Plc repülőtér-üzemeltető szakértője is. A munkáltató közleménye szerint az érdekképviseletek nem adtak elég időt az új vezetésnek.

A közlemény idézi Somogyi-Tóth Gábort, a BA Rt. forgalmi vezérigazgató-helyettesét, aki azt mondta: “nem a dolgozók érdekét szolgálja az, hogy esélyt sem adtak az új vezetésnek elképzeléseik felvázolására”. A közlemény szerint csütörtökön 10 órakor folytatják a tárgyalásokat abban a reményben, hogy megállapodásra jutnak.

A vezetés arra kérte a szakszervezeteket, hogy vonják vissza a sztrájkfenyegetést, amíg tartanak a tárgyalások, ezt azonban az érdekképviseletek visszautasították. A közlemény hangsúlyozza, hogy a BA vezetése mindent megtesz azért, hogy működjék a repülőtér. “Arra kérünk minden dolgozót, hogy ne szüntesse be a munkát, gondoljanak az utasokra is a karácsonyi ünnepek előtt” – tette hozzá Somogyi-Tóth Gábor a közlemény szerint.

Címkék: Belföld