Lendvai: az MSZP legfontosabb tette a 100 lépés program volt

Az MSZP 2005-ben a hétköznapok politikáját akarta megvalósítani — mondta Lendvai Ildikó, a párt parlamenti frakcióvezetője csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján Budapesten.

A frakcióvezető szerint az MSZP legfontosabb politikai tette a szocialista párt „eddigi legbaloldalibb és legnemzetibb programja”, a Száz lépés programja volt, míg a legnagyobb kudarc a méltatlan köztársaságielnök-választás volt.

A politikus a Száz lépés programot ismertetve elmondta: a törvények számán túlmenően az számít, hogy negyvenezer fiatal vette igénybe a Fészekrakó programot, ötvenezer panellakás kerülhet felújításra, 1,9 millió gyermek kap 2006-tól nagyobb támogatást, hogy 2,6 millió nyugdíjas kap több pénzt jövőre, hogy emelkedik a minimálbér.

Lendvai Ildikó azt mondta: ezt az évet a korlátok lebontásának és az utak építésének a szándéka vezette – azoknak a korlátoknak a lebontása, amelyek útját állják annak, hogy valaki munkát vállalhasson. Szólt a Szülőföld program elindításáról, és annak lehetőségéről, hogy jövőre kétharmados támogatást lehet biztosítani az alkotmánymódosításhoz a magyar útlevél bevezetése érdekében.

A kormánypárti politikus az év legnagyobb nemzetközi eredményének a Magyarország számára kedvező uniós költségvetés elfogadását tartotta, míg a legnagyobb ballépésnek azt, hogy „a Fidesz hadat üzent Nagy-Britanniának”. Hozzátette: a Fidesz előbb Tony Blair brit miniszterelnököt hazugozta le, majd a Financial Times napilapnak üzent hadat.

Lendvai Ildikó szerint a 2005-ös év legnagyobb hátraléka a szegénység elleni program további elemeinek kidolgozása. Közölte: 2006-ra maradó kötelezettség az is, hogy Magyarország felkészüljön a második Nemzeti Fejlesztési Tervre.

Az év legrosszabb mondatának a politikus Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének és Kerényi Imre színházi rendezőnek a mondatát tartotta, miszerint a baloldal, amikor tehette, mindig nemzetére tört. Hozzáfűzte: a mondatot először Kerényi Imre mondta ki, majd néhány hónappal később Orbán Viktor megismételte.

Címkék: Belföld