Három párttal számolnak

A Vision Consulting mandátumbecslése szerint a 176 egyéni választókerületből 85-ben inkább a jobboldalnak, 50-ben pedig inkább a baloldalnak van esélye. 41-ben azonban kiszámíthatatlan, ki lesz a befutó. A kutatók csak három parlamenti párttal számolnak.

A Vision Consulting politikai kutatócég a korábbi választási eredmények feldolgozása és értékelése alapján elkészítette a 2006-os választások 176 egyéni választókerületre vonatkozó mandátumbecslését.

A kutatók három csoportba sorolták a választókerületeket. 41 olyan, úgynevezett „billegő” kerületet találtak, ahol a korábbi eredmények alapján teljesen kiszámíthatatlan, prognosztizálhatatlan a választás kimenetele, 58 kerületben legfeljebb azt lehet megmondani, hogy melyik választási oldalnak nincs sok esélye (a kutatás szerint 43-15 az arány a Fidesz javára), és végül 77 kerület teljesen biztosnak nevezhető. Ez utóbbiból 42-ben a jobboldalnak, 35-ben pedig a baloldalnak lényegesen jobbak az esélyei.

Így abban az esetben, ha a listás választáson nem lesz jelentős a különbség az MSZP és a Fidesz között, az a párt szerezheti a legtöbb parlamenti mandátumot, amely – amellett, hogy a „biztosnak” gondolt helyeket valóban meg is nyeri – többet tud az összesen 99 „halvány esélyt” mutató és „billegő” körzetből bezsebelni. Az pedig, hogy az adott területen végül kinek a javára billen a mérleg, az utolsó pillanatig tartó „terepmunka” eredménye lesz.

A kutatók szerint a jövő évi választások egyébként több tekintetben is újdonságot jelenthetnek az 1990 óta megtartott parlamenti voksolások sorában. Egyrészt a kvázi kétpárti politikai verseny miatt jövőre valószínűleg már az első fordulóban eldől a mandátumok többségének sorsa, így nem kell a legtöbb kerületben másodszor is az urnákhoz járulni. Másrészt pedig feltehetően jövőre szerez a legkevesebb párt jelöltje (maximum három) egyéni mandátumot. A cég tehát csak három párt: az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ bejutásával számol.

Címkék: Belföld