Szili nem elégedett a parlamenti hangnemmel

Az elmúlt tizenöt esztendő legdinamikusabb évét zárta a parlament – mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerdai évzáró sajtótájékoztatóján, megjegyezve, hogy a hangnemmel nem lehet elégedett.

A dinamizmus okai között említette, hogy ez volt az első teljes év, amely az Európai Unióban telt; a csatlakozás egyfajta új rendszerváltás kezdetét jelentette, előtérbe került a jogharmonizációs tevékenység, valamint a koncepciók kidolgozása.

Mint fogalmazott, az Országgyűlés 2005-ben “ötödik sebességbe kapcsolt”. A legtöbb törvény 1990 óta ebben az esztendőben született, összesen 201. Ez megelőzi a korábbi kiemelkedő törvényalkotási évek adatát, 1993-ban például 121, 1997-ben 159, 2000-ben 147 törvényt fogadtak el a honatyák.

A “rendkívül aktív” parlamenti munkát mutatja, hogy az előző parlamenti ciklus azonos időszakával összehasonlítva a napirend előtti felszólalások 21 százalékkal, az ülésidő 10 százalékkal növekedett, 18 százalékkal több törvényt és 26 százalékkal több határozatot fogadtak el. A dinamizmusra példa a parlamenti vitanapok számának növekedése is, 27 politikai vitát rendeztek 2002 óta, ez összességében kétszer több mint a megelőző ciklusban. A bizottsági ülések száma 50 százalékkal emelkedett.

A házelnök ugyanakkor kijelentette: a hangnemmel “nyilván nem lehet elégedett”, mert azt, ami a parlamentben zajlik, mindenki mintának tekinti. Reményét fejezte ki, hogy kampányidőszak hátralévő rövid ülésszaka “emelkedettebb stílust tudhat majd magáénak”.

Szili Katalin tájékoztatása szerint január 30-án, rendkívüli üléssel kezdődik a tavaszi ülésszak, amelynek programját a választás időpontját figyelembe véve alakítják majd ki.

Címkék: Belföld