Dávid Ibolya: ellenzékből, sikeresen

Dávid Ibolya a 2005-ben elért sikerekről és a kormány hibáiról beszélt az MDF évzáró sajtótájékoztatóján. A párt elnöke ugyanakkor nem beszélt a jövőről, mint mondta, a latolgatásokat a kampányindítóra tartogatja.

Az MDF elnöke szerint a párt hét javaslatával kapcsolatban sikerült eredményt elérni: az örökösödési illeték eltörlésére vonatkozó indítványukat a parlament tárgysorozatba vette, a gyermekszegénység elleni program egyes elemeit a kormány kiemelte, valamint a pályakezdők, 45 év feletti munkavállalók érdekeinek képviseletében és a tisztességtelen piacszerzés szankcionálásában is előrelépés történt. Jogalkotási szempontból azt tartja legnagyobb eredményének az MDF, hogy ellenzéki pártként sikerült a Btk. módosításával tennie az egységes versenyfeltételekért: ezentúl akár öt év szabadságvesztéssel is sújtható például a kartellezés.


Dávid Ibolya kiemelte, hogy megjelentek a 100 lépés programjában az MDF képzőművészet ügyében tett javaslatai, és elfogadták több, a választási eljárási törvény módosításához benyújtott javaslatukat. A pártelnök azonban csalódottságának adott hangot, hogy a pártfinanszírozással kapcsolatban mégsem történt előrelépés. És végül, a hetedik sikerként könyvelte el a párt, hogy a kormány benyújtotta a lobbitörvényt.

Dávid Ibolya ezután rátért a kormány munkájára. Az MDF azt kifogásolja a Gyurcsány-kabinet munkájában, hogy a nemzeti felelősség programjának egyes pontjai nem valósultak meg. Szavai szerint az elmúlt évben talán egyetlen hiánycélt sem tudott a kormány teljesíteni, és bizonytalanná vált az euró bevezetése is. Kifogásolta azt is, hogy a munkanélküliségi ráta 7,3 százalékra emelkedett.

Dávid Ibolya szerint 2005 az oktatáspolitika terén a kudarcok éve volt, kezdve az érettségi botránnyal, folytatva azzal, hogy az Alkotmánybíróság visszaküldte az új felsőoktatási törvényt.
Az MDF szerint komoly jogalkotási problémát tükröz, hogy az Alkotmánybíróság 2005-ben összesen 22 esetben marasztalta el a kormányzat jogalkotó munkáját. A pártelnök végül egy dicsérettel zárta beszédét: Dávid Ibolya méltatta az EU-s költségvetésről szóló megállapodás kapcsán a magyar érdekképviselet érdemeit, felhívta azonban a kormány figyelmét az átfogó fejlesztési koncepció megalkotásának szükségességére.

Címkék: Belföld