Mádl Dalma kapta a Polgári Magyarországért Díjat

Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök felesége vehette át az első alkalommal adományozott Polgári Magyarországért Díjat hétfőn Budapesten.

Mádl Dalma “kiemelkedő közösségépítő tevékenységéért, az egész magyar nemzetre kiterjedő, hittel, emberséggel és közvetlen kedvességgel végzett karitatív jószolgálati és jótékonysági munkájáért” nyerte el a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által alapított díjat. Az elismerést az alapítvány kuratóriumi elnöke, Matolcsy György adta át a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai épületében rendezett ünnepségen.

“Nem elvont ügyeket, nem gondolatkísérleteket igyekezett a való élet keretei közé betuszkolni, hanem szükséget, szenvedő embereket szolgált a rendelkezésére álló eszközökkel” – mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a díjazottat méltató beszédében. A volt miniszterelnök hozzáfűzte: “tette ezt szerényen és csendesen, a mindennapok diktálta ritmusban, elszántsággal és a fiatalokat megszégyenítő munkabírással”.

Mádl Dalma a díj átvétele után azt mondta: a díjjal járó pénzjutalomból létre kíván hozni egy olyan alapítványt, amely a vidéki, hátrányos helyzetű gyerekek továbbtanulását segítené.

A Polgári Magyarországért Díj közösségépítő, szellemi, művészi, tudományos és karitatív tevékenységért adható közösségnek, intézménynek vagy magánszemélynek. A díj emlékplakettel, oklevéllel és egymillió forintos juttatással jár. Mint az ünnepségen elhangzott az alapítvány a médián keresztül hívta fel a figyelmet, hogy tegyenek javaslatot arra a személyre vagy szervezetre, akit, amelyet méltónak találnak az elismerésre. Több mint száz emberre ezer jelölés érkezett, a javaslatok közül az alapítvány kuratóriuma december elején választotta ki a díjazottat. Az ünnepségen jelen volt Mádl Ferenc is.

Címkék: Belföld