Közösen ülésezik az osztrák és a magyar kormány

Együttes ülést kezdett kedden Bécsben az osztrák és a magyar kormány. Az együttes ülésnek külön jelentőséget ad az a tény, hogy Ausztria 11 nap múlva veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztét.

Az osztrák főváros múzeumi negyedében (Museumsquartier) kétórásra tervezett tanácskozáson a Wolfgang Schüssel vezette jobbközép koalíciós kabinet 10, valamint a Gyurcsány Ferenc irányította szocialista-liberális kormány 17 tagja vesz részt. A két fővárosban elhangzott bejelentések szerint az együttes ülésen a két EU-tag és szomszédos ország közötti kapcsolatok erősítéséről lesz szó.

A munkatalálkozón Magyar–osztrák együttműködés az újraegyesülő, versenyképes Európáért címmel közös kormánynyilatkozatot fogadnak el, amelyben megerősítik a kétoldalú együttműködés bővítése melletti elkötelezettségüket, és ajánlják az ilyen jellegű találkozók évi rendszerességgel történő megrendezését. A két kormány megállapodik a szorosabb konzuli együttműködésben, beleértve harmadik országokban közös képviseletek kialakítását, illetve egymás képviseletét, ha ott csak egyikük van jelen. Megerősítik a hasznosnak minősített Regionális Koordinációs Fórum folyatása melletti elkötelezettségüket, és megállapodnak a turisztikai határátkelők számának a növelését célzó tárgyalások felgyorsításában, valamint a határokon átnyúló rendőri együttműködés erősítésében.

Az ülés napirendjén nem szerepel az osztrák munkaerőpiac magyar munkavállalók előtti korlátozatlan megnyitásának a problémaköre, de szó lesz a magyar ingázók és a gyakornokok munkavállalásra megszabott osztrák keret bővítésének a lehetőségeiről. Magyar részről támogatásról biztosítják azokat a külpolitikai prioritásokat, amelyeket Bécs határozott meg a január 1-jén kezdődő soros osztrák EU-elnökség idejére, mindenekelőtt a nyugat-balkáni térség országaival kialakított kapcsolatok fejlesztésére.

Az együttes kormányülés befejeztével a két miniszterelnök sajtóértekezletet tart, majd Wolfgang Schüssel kancellár a kormányülésnek helyet adó épületegyüttesben ebéden látja vendégül a magyar kormány tagjait. Az együttes kormányülés résztvevőit fogadja Heinz Fischer osztrák államfő, majd a magyar kormány hazautazik.

Címkék: Belföld