Jogsértő az Orbán-villa fotózása?

Az ombudsman szerint, ha valakinek a házát a levegőből, közelről fotózzák, azzal sérül a tulajdonos magánszférája, különösen a magántitokhoz fűződő joga – írja a Magyar Nemzet.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa mindezt általánosságban mondta, de a lap szerint az Orbán-villa fotózása éppen ilyen eset. A személyiségi jogokon kívül sérül az ott lakóknak a tulajdon háborítatlanságához fűződő alanyi joga is, többek között a jármű által keltett fokozott zajterhelés miatt, de egy ilyen eset még birtokháborításnak is tekinthető. Több jogorvoslati lehetőség is adódik: birtokháborítás esetén a jegyzőnél közigazgatási eljárás indítható, ombudsmani vizsgálatot lehet kérni, vagy személyiségvédelemért polgári bírósághoz is lehet fordulni.


Mindez azért vált aktuálissá, mert korábban a Népszava és a Népszabadság tudósítója is mintegy ötven méteres magasságból fotózta Orbán Viktor XII. kerületi villáját. Az újságírók azt kutatták, hogy a volt miniszterelnök háza az átalakítás után valóban többet ér-e, mint az vagyonbevallásában szerepel.

Címkék: Belföld