Csige: jó üzlet a drogprevenció

A kábítószer a megelőzéssel foglalkozóknak is üzlet, nem csak a bűnözőknek. A valós helyzet megismerése szinte senkinek sem az érdeke – jelentette ki Csige Tamás szocialista képviselő.

Úgy tűnik, majdhogynem senkinek sem érdeke a valóságos kábítószerhelyzet megismerése, még a megelőzéssel foglalkozó szervezeteknek sem, mert akkor mérhetővé válna hatékonyságuk – mondta Csige Tamás. Megelőzésre évente közel kétmilliárd forintot fordít az állam, a bizottság számára pedig „kisebb részben szakmai, nagyobb részben gazdasági érdekű tevékenységnek tűnik”.

„Nagyon sok kábítószer-megelőzéssel foglalkozó szervezet a pályázati vagy normatív források felhasználásával gyakorlatilag saját működési költségét teremti meg a drogprevenció égisze alatt. A kábítószer mint jelenség nemcsak a bűnözőknek üzlet, hanem kitűnő bevételi forrás a megelőzéssel foglalkozó vállalkozásoknak, szervezeteknek is.” Hozzátette: természetesen jelenleg is működnek szakmailag nem vitathatóan elkötelezett szolgálatot végzők, de jelen idő szerint ők vannak kisebbségben – mondta.


Felvinczi Katalin, a kábítószerügyi miniszteri biztos szerint a szakértelmet a kábítószerügy területén is meg kell fizetni, és nem csak a karitatív tevékenységet végző szervezet szakmai munkája méltányolandó. Csige állítása elfogadhatatlan, és téves következtetésekre ad lehetőséget. Felvinczi elmondta: az Európai Unió drogmonitorozási központja által küldött visszajelzések fényében megállapíthatjuk, hogy ezen indikátor vonatkozásában Magyarország már 2003 óta érvényes és megbízható adatokat szolgáltat. Az országgyűlési képviselő által említett kétmilliárd forintot is pontosította: 2004-ben a kábítószerügyi koordináció költségvetése kétségkívül csaknem kétmilliárd forintot tett ki, de ebben az összegben benne volt a PHARE-program keretében nyújtott egyszeri támogatás is.

Címkék: Belföld