Tavasszal kiönthet a Balaton?

A Balaton magas vízállása veszélyezteti a déli part alacsonyan fekvő településeit, leginkább a több mint hét kilométeres partszakasszal rendelkező Balatonfenyvest - állítja Lombár Gábor polgármester.

Lombár Gábor levélben fordult a szakminiszterhez, segítséget kérve az esetleges károk megelőzéséhez. „Nem azt mondom, hogy húzzuk ki a dugót a Balatonból, azt kérem, a szakemberek mérlegeljék, hogy egy ilyen magas vízszint milyen károkat okozhat, s ennek ismeretében tegyék meg a szükséges intézkedéseket”.

A polgármester úgy fogalmazott: ha a jelenlegi 110 centiméter körüli értéken marad a Balaton vízszintje, akkor nem csak a több mint hatvan éves védművek kerülnek veszélybe, amikor befagy a tó, hanem a tavaszi olvadással átlagosan 20-30 centiméterrel megemelkedő víz miatt a part közelében 50-80 ház is víz alá kerülhet, valamint a szennyvízcsatorna-hálózat sem bír el ekkora terhelést.

Mint mondta, hosszú évek tapasztalata alapján ezekben a napokban kilencven centiméter lenne a Balaton optimális vízszintje, ez esetben marad hely a tó medrében a téli csapadéknak

Címkék: Belföld: Mozaik