Tanácskozás a Szent Koronát érintő jogszabályokról

Az ország főméltóságainak jelenlétében ülésezett a Szent Korona Testület, amely többek között megállapította, hogy fel kell mérni a nemzeti ereklyére vonatkozó jogszabályokat, és szükség esetén újakat kell alkotni.

A grémium ülésén részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Paczolay Péter, a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője az ülést követően elmondta: fel kell mérni, hogy a Szent Koronára és a többi koronázási jelképre milyen jogszabályok vonatkoznak, többek között az őrzés, a másolatkészítés során, szükség esetén a menekítéskor. Meg kell nézni azt is, hogy szükséges-e további jogszabályok megalkotása, és adott esetben mely szerv bocsátja ki azokat. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát jelöli ki, a tárca január végéig gyűjti össze azokat a jogszabályokat, amelyek a Szent Korona tárolására vonatkoznak – tette hozzá.

A testület foglalkozott a Koronaőrök Egyesületének kérelmével, hogy egyfajta „roncsolásmentes” módszerrel végezzék el a Szent Korona anyagvizsgálatát. Ennek eldöntéséhez a testület szakértőket vesz igénybe, és a szakértői vélemény alapján készíti elő a vizsgálatot. Ezzel összegfüggésben figyelembe veszik azt a 2003-as döntést is, hogy öt éven belül vizsgálat céljából nem mozdítanák el a Szent Koronát a jelenlegi helyéről.

A Szent Korona Testületet az államalapító Szent István emlékéről és a Szent Koronáról szóló, 1999 decemberében elfogadott törvény hozta létre. Tagjai jogosultak dönteni a Szent Korona és a hozzá tartozó jelvények őrzési helyéről, ha annak szükségessége felmerül. A törvény szerint a testület ellenőrzi a Szent Korona és a hozzá tartozó jelvények megóvására vonatkozó előírások folyamatos megtartását. A testület ad hozzájárulást a Szent Korona és a hozzá tartozó jelképek tudományos vizsgálatához, illetve hiteles másolat készítéséhez.

Címkék: Belföld