Sólyom aláírta a felsőoktatási törvényt

Sólyom László köztársasági elnök kedden aláírta az új felsőoktatási törvényt – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a bolognai rendszerű, angolszász típusú képzésre történő áttérést szabályozó kormányrendeletet, a Magyar Akkreditációs Bizottság pedig körülbelül 680 szak indítását engedélyezte – közölte Magyar Bálint oktatási miniszter.

„A törvény egyik legfontosabb célja az európai felsőoktatási rendszerekkel harmonizáló, azokkal összecsengő és az átjárhatóságot biztosító modern, angolszász típusú képzési rendszer bevezetése” – hangoztatta. Mint mondta, az új törvénnyel a felsőoktatásban megvalósulnak a valódi minőség, a verseny, a teljesítmény és az esélyegyenlőség szempontjai és feltételei.

Kuncze Gábor elmondta: az új felsőoktatási törvény szükséges volt a versenyképes tudás megszerzésének, az egyetemek gazdasági önállóságának biztosítása érdekében. Emellett fontos volt, hogy a képzési rendszer a piaci igényeknek megfelelően alakuljon át.

Hozzátette: ezzel megteremtődött a feltételrendszere annak is, hogy különböző konstrukciókban a következő években összesen mintegy 170 milliárd forintnyi fejlesztés valósuljon meg a felsőoktatásban.

Emlékeztetett arra, hogy a törvényt nagy viták kísérték, a pártelnök szerint az aláírással elhárultak az akadályok a magyar felsőoktatás hosszú távú sikerét szolgáló átalakítás útjából.

Az új felsőoktatási törvény március 1-jén lép hatályba.

Címkék: Belföld