Orbán: az állam előlegezze meg az uniós támogatást

Újabb pontokkal egészíti ki a Fidesz a munkahelygarancia-javaslatot a Gazdasági Konzultáció szakértőivel folytatott tanácskozás nyomán – mondta Orbán Viktor szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Fidesz elnöke a Gazdasági Konzultáció szakértői testületének ülését követően elmondta: a szakértők azt javasolták, hogy az uniós pályázatokon nyertes kis- és közepes vállalkozások számára ne csupán növeljék az előfinanszírozás mértékét, de ezt a pénzt sikeres pályázat esetén azonnal fizessék ki.

További javaslat, hogy a Hitelgarancia Rt. feltőkésítésével tegyék lehetővé, hogy a vállalkozók között a kintlévőségek miatt folyó vitát már a bírósági eljárás előtt rendezni lehessen. Egy másik javaslat arra vonatkozott, hogy a vállalkozók az elvégzett munkáról a teljesítési igazolást azonnal kapják meg. A szerdai tanácskozás alapján javaslatokat dolgoznak ki a tisztességes kereskedelem feltételeinek biztosítása érdekében is. Elfogadhatatlan ugyanis, hogy a 30 napos fizetési határidő helyett gyakorlattá vált az akár 90 napos fizetés – mondta Orbán Viktor.

A pártelnök elmondta: az eddigi öt pontot jónak tartotta a szakértői testület. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a ki nem fizetett számla után nem lehet áfát követelni. Hangsúlyozta: a körbetartozások mértéke az eddig feltételezettnél lényegesen nagyobb, a 700-800 milliárd forintot is eléri, így a korábban jelzett 100 ezernél is jóval több munkahely fenntartásáról kell gondoskodni.

Címkék: Belföld