Matthäus szerint képtelen helyzetben működik a magyar futball

A magyar menedzser szíve szerint minden évben háromszor eladná ugyanazt a játékost, mert minden adásvétel után jár neki a jutalék. Mindegy neki, hogy harmadrangú török vagy kínai csapatba küldi, lényeg, hogy legyen átigazolás – mondja Lothar Matthäus a csütörtöki Heti Válaszban.

„Vannak Magyarországon emberek, akik fontos posztokon ülnek, az lenne a dolguk, hogy előrevigyék a foci ügyét, ígéreteket tesznek, amiket aztán nem tartanak be. Képtelen vagyok felfogni, hogy olyan emberek, akik nem szeretik a focit, csak a saját pecsenyéjüket sütögetik, jelentős befolyást gyakorolhatnak az ország legkedveltebb sportágának helyzetére” – fakad ki Lothar Matthäus az interjúban.

A szövetségi kapitány képtelen helyzetnek tartja, hogy a Magyar Labdarúgóliga három hónappal a most kezdődő túra előtt ígéretet tesz, hogy a válogatott rendelkezésére bocsátja a kért játékosokat, aztán, mintha mi sem történt volna, nem ezt teszi.

Matthäus szerint egyébként rengeteg mindenen változtattak az elmúlt másfél-két év alatt. Sikerült újra szalonképessé varázsolni a magyar focit a nemzetközi porondon, mint mondja: odakint nagyobb a presztízse, mint itt. Az eredmények talán nem a legkedvezőbbek még, de a külföldi sajtó ettől függetlenül dicsérte a magyar focit, mint amivel újra számolni kell.

A kapitányt többen bírálták, hogy részt vett egy pártrendezvényen, nevezetesen a Fidelitas kongresszusán. Erről Matthäus úgy nyilatkozik, hogy ott is csak a focit képviselte:
„Én itt is, ahogy az elmúlt huszonöt évben bárhol, követnek érzem magam. De mindig a foci, és nem valamelyik párt követének. Ha pedig valaki hátsó szándékokat sejt, megpróbál besorolni jobbra vagy balra – úgy látom, ez a magyarok egyik fő hobbija –, bután viselkedik.”

Matthäus szerint a futballutánpótlás rendben van Magyarországon, időnként vannak figyelemre méltó nemzetközi eredményeik is. Ha bekerülnek egy felnőttcsapatba, ott kezdődnek a gondok. A szövetségi kapitány szerint nem kapnak megfelelő támogatást és bizalmat. Ha Magyarországon egy ifjú csapattag rosszul játszik, a következő meccsen már a kispadon ül.

Címkék: Belföld: Mozaik