Új bérlakásépítési hitelprogram

Új bérlakásépítési hitelprogram elindításáról döntött szerdán a kormány: a 60 milliárd forint értékű kedvezményes kamatozású hitelek 10-12 ezer bérlakás építését teszik lehetővé - jelentette be Kolber István.

A regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter kifejtette: az alacsony, 5 százalék alatti kamatozású, 25 éves futamidejű kölcsönöket a Magyar Fejlesztési Banktól lehet felvenni. A hitelek felhasználhatók lakásvásárlásra, -építésre, továbbá meglévő lakások felújítására. Lehetőség van arra is, hogy nem lakás célú épületek átalakításával hozzanak létre bérlakásokat. A hitelek igénybevételéhez 10 százalék saját erőre van szükség, ám a kormány úgy döntött, hogy a 2 ezer főnél kisebb települések esetén elegendő az 5 százalék. A hitelfelvétel nagysága limitált, például vásárlás vagy építés esetén 15 millió forint.

Kolber elmondta: az utóbbi 10 hónapban infrastruktúra fejlesztésre 330 önkormányzat 62 milliárd forintot vett fel 20 évre a Magyar Fejlesztési Banktól. Januárban módosítani kívánják a lakásüggyel kapcsolatos kormányrendeletet, „mögé raknának” egy olyan szabályozást, amellyel lakbértámogatást biztosítanának azoknak az önkormányzatoknak, amelyek élnek a lehetőséggel. Ma Magyarországon 9 százalék a bérlakások aránya, ebből 5 százalék önkormányzati, az egészséges arány 15 százalék volna – tette hozzá.

Címkék: Belföld