A családtámogatásról vitáztak a képviselők

A családtámogatási rendszer átalakításáról és a gyermekek érdekében tett intézkedésekről tartott szerdán vitanapot az Országgyűlés. Míg a kormányoldal saját teljesítményeit hangsúlyozta, az ellenzéki felszólalók az adókedvezményt és az ingyenes tankönyveket kérték számon.

A kormány oldaláról az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICSSZEM) három politikai államtitkára ismertette a kabinet elképzeléseit, eddigi eredményeit – az MSZP által kezdeményezett – gyermekekről szóló országgyűlési vitanapon. Mint mondták, a családtámogatási rendszer átalakításáról folytatott átalakításával a kormány célja, hogy átláthatóbb és igazságosabb támogatást kapjanak a gyermeket nevelő családok. Korózs Lajos, a szaktárca államtitkára hozzátette: 2006-ban 338 milliárd forintra emelkedik a gyermekek támogatására fordított összeg nagysága, közel kétszeresére a családi pótlék összege, a gyermekeiket egyedül nevelő, valamint a tartósan beteg, fogyatékos gyermeket nevelő szülők pedig emelt összegű családi pótlékot kapnak. Hangsúlyozta: a változás közel 1,5 millió gyermeket érint kedvezően.

Jelentős kormányzati intézkedések

A minisztérium ismertetése szerint a gyermekvédelmi kedvezmények új rendszerében továbbra is jogosultak lesznek az alacsony jövedelmű családok gyermekei az ingyentankönyvekre, a kedvezményes és ingyenes étkezésre. Korózs Lajos kiemelte: a gyermek egyéves korától az édesanya a gyes megtartása mellett is teljes munkaidős állást vállalhat, ami szintén fontos újítás. Az államtitkár ezen kívül számos, a gyermekvállalás anyagi terheinek csökkentését célzó támogatást is felsorolt: itt említette meg a gyes összegének emelkedésére és a babakötvény bevezetésére is.

A tárca másik államtitkára, Teleki László arról beszélt, hogy komplex, az oktatást, a foglalkoztatást, az egészségügyet, a lakhatást kezelő programokkal kell segíteni a romák helyzetének javítását. Mesterházy Attila pedig hangsúlyozta: el kell érni, hogy ne dőljön el egy gyermek születésének pillanatában, milyen lesz az életútja.

Segíteni kell a gyermekvállalást

A vitanapon Újhelyi István szocialista képviselő kiemelte, hogy a demográfiai helyzet egyensúlytalansága a globális versenyképességet, a fenntartható fejlődés feltételeit veszélyezteti. Ezért véleménye szerint „vészcsengőt kell nyomni” és olyan szabályozást kell biztosítani, ami kedvet és lehetőséget is teremt a fiataloknak a gyermekvállaláshoz. A politikus utalt arra, hogy a magyar fiatalok döntő többsége tartós párkapcsolatban, gyerekekkel képzeli el az életét, de végül kevesebb utódot vállal, mint ahányat eredetileg tervezett. A több gyermek vállalásának legfőbb akadályát Újhelyi István a tisztes megélhetést nyújtó munka bizonytalanságában és a lakáskörülményekben látja. Hozzátette azonban, hogy a Száz lépés programja sokat tett a probléma megoldásáért.

Pokorni: vissza kell állítani az adókedvezményt

A Fidesz részéről Pokorni Zoltán elismeréssel szólt egyes kormányzati intézkedésekről – például az Útravaló ösztöndíjprogramról és a babakötvény bevezetéséről –, de újra azt kérte a kormányoldaltól, fontolja meg azon szülők adókedvezménnyel való támogatását, akik dolgoznak és gyermeket is nevelnek egyszerre. A politikus cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint ezt a támogatási formát csak a gazdagok tudták igénybe venni.

Ezzel szemben az SZDSZ vezérszónoka szerint a nem igaz, hogy a többség fel tudta használni a családi adókedvezményt. A Pénzügyminisztérium által készített táblázatot ismertetve közölte: 2004-ben a családok 36 százaléka nem, vagy csak részben tudta igénybe venni ezt a kedvezményt, míg 25 százalékuk egy forintot sem tudott igényelni. Béki Gabriella elmondta: Magyarországon közel hétszázezer gyermek kap rendszeres gyermekvédelmi támogatást, és ez a megközelíti a gyermeklétszám 30 százalékát.

Harc a gyermekszegénység ellen

A liberális párt delegáltja szerint a családtámogatási rendszer csak egy tényező, amellyel befolyásolni lehet a gyermekszegénységet, ennél sokkal fontosabb, hogyan alakulnak a munkaerőpiaci viszonyok. Béki Gabriella szerint a családtámogatás eszközeivel nem szüntethető meg a gyermekszegénység, nagyobb eredményt érhet el a kormány, ha a szegénység gócpontjaira fogalmaz meg – például kistérségi – programokat.

Az MDF képviselője hangsúlyozta: 1998 és 2002 között a kormány mindent megtett a gyermekvállalás ösztönzéséért, és megfelelően gondoskodott a mélyszegénységben élők támogatásáról. Sisák Imre ugyanakkor kitért arra, hogy miközben a szocialisták a kormányprogramban ingyenes tankönyvet ígértek az általános iskolákban, addig ezt csak a rászorulók számára tették lehetővé, ráadásul a gyermekek ingyenes étkeztetéséhez szükséges pénz 22 százalékát is az önkormányzatok biztosítják.

Címkék: Belföld