Több év börtönt kaptak a korrupt rendőrök

Vesztegetés, hivatali befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt jogerősen több éves börtönt, illetve pénzbüntetést kapott négy volt békéscsabai rendőr és egy civil a Szegedi Ítélőtábla keddi döntése szerint.

A korrupt rendőrök néhány tízezer forintért közreműködtek közlekedési bűncselekmények, szabálysértések eltusolásában és biztosítási csalásban. A cselekményekre úgy derült fény, hogy a rendvédelmi szervek lehallgatták az egyik rendőr telefonját.

Az ítélet tényállása szerint 2003 októberében az ötödrendű, civil vádlott 100 ezer forintot ajánlott fel egy ellene induló eljárás megakadályozása érdekében az elsőrendű vádlottnak. Az ötödrendű vádlott ellen azért tettek feljelentést, mert annak ellenére autót vezetett, hogy egy ittasan okozott halálos közúti baleset miatt korábban már bevonták jogosítványát.

Az elsőrendű egyeztetett két kollégájával, a váltásparancsnokkal és a feljelentést tevő rendőrrel, az ügy harmad- és negyedrendű vádlottjaival, majd megsemmisítette a feljelentést.
Szintén 2003 őszén az elsőrendű vádlott egy ismerőse érdekében közbenjárt azért, hogy egy rendőrségi helyszínelő, aki az ügy másodrendű vádlottja, egy biztosítási csaláshoz segédkezzen. A másodrendű egy színlelt balesetnél valótlan jegyzőkönyvet készített és ezért 30-40 ezer forintot kapott.

Az ügy harmadrendű vádlottja az eljárás adatai szerint 2002 nyarán 20 ezer forintot fogadott el egy gyorshajtás eltusolásáért, az autós lakott területen 92 kilométeres sebességgel száguldott.

Az ítélőtábla az elsőrendű vádlottat hivatali befolyással üzérkedés bűntettében és más bűncselekmények miatt három év börtönre, a másodrendűt hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt 2 év 4 hónap börtönre, a harmadrendűt hivatali visszaélés, hivatalos személy által elkövetett közokirat hamisítás és más bűncselekmények miatt 2 év 8 hónap börtönre ítélte. A negyedrendű vádlott bűnsegédként elkövetett közokirattal visszaélés és hivatali visszaélés miatt 80 ezer forintos pénzbüntetést kapott, a civilt pedig hivatali vesztegetés miatt visszaesőként 1 év 3 hónap börtönre ítélték.

Címkék: Belföld: Mozaik