Tandíjköteles közoktatás?

A szülőkkel fizettetné meg az iskolák csökkenő állami támogatása miatt fellépő hiányt az Oktatási Intézményeket Fenntartók Országos Szövetsége. Évi egy-két ezer forintról lenne szó – írja a Magyar Nemzet.

Kaszás Mátyás, az Oktatási Intézményeket Fenntartók Országos Szövetsége (OFOSZ) elnöke szerint az állami normatívák radikális csökkentése oda vezetett, hogy ha a diákok szülei nem járulnak hozzá a költségekhez, akkor az iskolák tönkremehetnek. Hozzátett: nem nagy összegről van szó, átlagosan gyerekenként évi egy-kétezer forinttal kellene hozzájárulniuk az oktatás költségeihez. A térítési díj a kis iskolákban magasabb lenne, mint a nagy létszámú intézményekben, hiszen a fix összegű rezsiköltség több gyerek esetén többfelé oszlik.

Kaszás kijelentette: a csökkenő támogatás miatt jövőre kevesebb jut majd az emelkedő és kötelező kiadásokra, például a felemelt víz-, áram- és csatornadíjra, a szemétszállításra és a kötelező fizetésemelésekre. Az OFOSZ már felvette a kapcsolatot a különböző szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel. Kaszás szerint az állam részéről az lenne az egyetlen elfogadható megoldás, ha legalább az infláció mértékével megemelné az állami támogatás összegét, ám az oktatási tárcával erről folyatott tárgyalások kudarcba fulladtak, így a minisztérium segítségében már nem bíznak.

Eközben Tatai Tóth András, az MSZP oktatáspolitikusa bejelentette, további tízezer forinttal emelik a kollégiumi normatívát és ötezer forinttal az étkezési hozzájárulást. A kollégiumi normatíva 318 ezer forint, míg az étkezési hozzájárulás a rászorulóknak 55 ezer forint lesz jövőre. Támogatják azt az indítványt is, amely tízezer forinttal, 45 ezer forintra emeli az 1500 fő alatti kistelepülések esetében az alsó tagozat és az óvodai képzés normatíváját.

Címkék: Belföld