Az MDF kétmilliót költene képviselőnként

Módosítaná a választási eljárási törvényt a kisebb ellenzéki párt az átláthatóbb kampányfinanszírozás érdekében. A javaslat tisztázza a választási költség fogalmát, és jelöltenként 2 millió forint elköltését tenné lehetővé.

2002: százmillió

Az adott választások pénzügyi támogatásáról az Országgyűlés határozatban dönt. 2002-ben például a Belügyminisztérium feladatainak lebonyolításáért 6 370 700 000 forintot kapott. A 85/2001. (XII. 13.) OGY határozat második pontja ezen kívül kimondta: a választási eljárásról szóló törvény alapján az országgyűlési képviselő-választás kampányára fordítható költségvetési támogatás összegét 100 millió forintban állapítja meg.

Dávid Ibolya azzal indokolta a tervezet benyújtását, hogy azzal a korrupció gyanúját is távol tartsák az Országgyűléstől. Az MDF elnöke elmondta, az Állami Számvevőszék napokban kiadott jelentésében felhívta a kormány figyelmét, hogy e kérdésben minél hamarabb szülessen törvénymódosítás, azonban erre eddig nem reagált a kabinet. „A nagy pártok is kevés dologban értenek egyet, de valahogy ebben a kérdésben síri a csend” – fogalmazott a kisebbik ellenzéki párt vezetője.

A javaslat szerint a választásra fordítható költségvetési támogatás kiutalását a Pénzügyminisztérium végzi, amely felé a jelölő szervezeteknek és a független jelölteknek a választást követő 60 napon belül kell elszámolnia. Késedelmi díjat fizetnének azok, akik nem számolnak el időben. A díj mértéke minden naptári nap után az egy jelöltre jutó költségvetési támogatás összege, amelyet a központi költségvetés részére kellene befizetni. Az így befolyt pénzt pedig az első választók felkészítésére fordítanák.

A javaslat szerint a költségvetési támogatáson felül az eddigi egymillió forint helyett legfeljebb kétmillió forintot lehet jelöltenként választási költségként felhasználni. Az indítvány szerint az összeg felhasználásának közzétételét elmulasztó szervezetet, vagy jelöltet késedelmi díj fizetésére lehet kötelezni.

A tervezet meghatározza a választási költség fogalmát is, az európai parlamenti választásokat érintő kérdések szabályozását pedig az országgyűlési választásokéval analóg módon határozza meg.


Eddig egymillió jutott jelöltenként


A jogszabály szerint minden jelölő szervezet, amely a választásokon jelöltet állít, a jelöltállítással arányos központi költségvetési támogatásra jogosult. A független jelöltek a jelölő szervezetek jelöltjeivel azonos mértékű költségvetési támogatásban részesülnek. A költségvetési támogatásra országosan fordítható pénzeszköz összegét az Országgyűlés állapítja meg.


Az egy jelöltre jutó támogatás meghatározásánál az egyéni választókerületi jelöltek számát, területi listán pártonként a jelöltek, de legfeljebb a megszerezhető mandátumszámmal azonos számú jelöltek számát, valamint az országos listákon ténylegesen, de pártonként legfeljebb 58 jelölt számát kell alapul venni. Az egyéni választókerületben és listán, illetőleg területi és országos listán is jelölt személyt a jelölések számának megfelelően kell figyelembe venni.
Ez a költségvetési támogatás kizárólag dologi költségek fedezésére szolgál.


A választási eljárási törvény szerint a jelöltek a költségvetési támogatáson felül legfeljebb egymillió forintot fordíthatnak. Fontos, hogy minden jelölő szervezetnek és független jelöltnek a választás második fordulóját követő 60 napon belül a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját. Ezt egyébként az Állami Számvevőszék – országgyűlési képviselethez jutott jelöltek esetén hivatalból, egyéb esetben kérelemre – is ellenőrzi.

Címkék: Belföld