Magyar segítség Montenegrónak

Az Országgyűlés készen áll arra, hogy a montenegrói parlamenttel közösen munkatervet dolgozzon ki az európai uniós jogharmonizációs tapasztalatok átadása, hasznosítása, ütemezése érdekében.

Ezt Szili Katalin házelnök mondta az MTI-nek, miután megbeszélést folytatott a montenegrói elnökkel kedden Budapesten. Magyarország a parlamenti diplomáciát is kész felhasználni, hogy segítse Montenegró európaizálódási és demokratizálódási folyamatát, valamint a térség stabilitását – mondta az Országgyűlés elnöke a Filip Vujanoviccsal folytatott találkozó után.

Szili Katalin kitért arra, hogy Magyarország a nemzetközi fejlesztési együttműködés keretében EU-integrációs és a jogharmonizációs szakemberek, valamint a környezetvédelem területén közigazgatási szakemberek képzése terén tudja segíteni Montenegrót.

Gyurcsány Ferenc is megbeszélést folytatott a hazánkban hivatalos látogatáson tartózkodó Pilip Vujanovics montenegrói köztársasági elnökkel. A találkozón a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a Nyugat-Balkán stabilitása és gazdasági fejlődése iránt, s az EU tagjaként is kész segíteni e stabilizációs folyamatot. A kormányfő üdvözölte, hogy az elmúlt évben jelentősen bővültek a két ország közötti politikai és gazdasági kapcsolatok, egyre több magyar cég van jelen Montenegróban, s mintegy 170 millió eurót tesznek ki a magyar befektetések.

Címkék: Belföld