Kirekesztő politika miatt tüntettek Ferencvárosban

A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) szervezésében Ferencváros "kirekesztő politikája" ellen tiltakoztak pénteken a IX. kerületi polgármesteri hivatal épülete előtt mintegy ötvenen.

A demonstrációt szervező alapítvány szerint a városrehabilitáció leple alatt kiszorítják a kerületből a legszegényebbeket és a romákat.

Horváth Aladár, az RPA elnöke klözölte: követelik, hogy akik ma a Dzsumbujban élnek, kapjanak tisztességes elhelyezést a kerületben, és az önkormányzat bontsa le a gettót.

Setét Jenő, az alapítvány szociális igazgatója arról beszélt, hogy a Ferencvárosban a városrehabilitációs program hozományaként a kerület lakossága az elmúlt tizenöt évben 96 ezerről 54 ezerre esett vissza. Úgy fogalmazott: tapasztalati tény, hogy a Ferencváros középső területéről eltűntek a legszegényebbek és a roma családok, kerületen kívülre, az utcára szorították őket.

Vécsei Miklós hajléktalanügyi miniszteri biztos a demonstráción emlékeztetett arra, hogy az előző napon az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium felfüggesztette a Dzsumbuj helyzetének rendezésére életre hívott együttműködési programban való részvételét. A döntést a tárca vezetője az együttműködő felek szakmát és az etikai normákat sértő magatartásával indokolta csütörtöki nyilatkozatában.

Címkék: Belföld