Magyarok nyomoznak Ausztráliában a nyilas parancsnok ügyében?

A Nemzeti Nyomozó Iroda nem tudta megerősíteni az MTI-nek egy ausztrál lap értesülését, amely szerint magyar illetékesek folytatnak vizsgálatot Ausztráliában a háborús bűnökkel vádolt Polgár Lajos egykori nyilas parancsnok ügyében.

Egy ausztrál lap csütörtöki híre szerint magyar nyomozók folytatnak vizsgálatot Ausztráliában népirtás gyanújával a háborús bűnökkel vádolt Polgár Lajos ügyében. Horváczi Emese, a Nemzeti Nyomozóiroda szóvivője mindössze annyit mondott, hogy folyik eljárás Polgár Lajos ügyében.

A The Australian című újság azt írja, hogy folyamatban van Polgár kihallgatása zsidók 1944 októbere és 1945 januárja között történt legyilkolása ügyében, a 88 éves melbourne-i nyugdíjas azonban teljesen ártatlannak vallja magát. A lap szerint Polgár Lajos tagadja, hogy a zsidók fogva tartására is szolgáló nyilas pártszékháznak, a Hűség Házának parancsnoka lett volna. „Nagyon, nagyon boldog vagyok. Tökéletesen ártatlan vagyok. Soha nem követtem el semmilyen bűncselekményt” – mondta.

Az Ausztráliában élő férfi „szent helyként” festette le a lapnak a Hűség Házát, és tagadta, hogy az épület alagsorában zsidókat kínoztak volna, jóllehet bizonyítékok vannak arra, hogy az épület kegyetlen börtön volt. Polgár elismerte, hogy ifjúsági vezető volt a Nyilaskeresztes Pártban, de azt mondta, hogy nem volt antiszemita.

Címkék: Belföld: Mozaik