Kaotikus voksolás a parlamentben az óvszerekről

Néhány szavazat akadályozta meg, hogy az alkoholhoz és a cigarettához hasonlóan csak tizennyolc éven felüliek vásárolhassanak óvszert és fogamzásgátlót. A kereskedelmi törvény szerdai végszavazásán a pártelnökök is saját frakciójuk többsége ellen szavaztak.

A koalíciós politikusok a nemi betegségek és a nem kívánt terhességek megelőzésének fontosságára hivatkozva javasolták, hogy az óvszert, fogamzásgátlót ne tiltsa el a törvény a fiataloktól. A kereskedelmi törvény nem fogalmazott egyértelműen, ezért a jogszabály elfogadásával az óvszereket és a fogamzásgátlókat is zár alá vették volna, azaz 18 éven aluliak nem vásárolhatták volna meg. A Fidesz kérésére azonban nem a többi módosítással együtt, hanem külön szavaztak ezekről a termékekről.

A szavazáson nem volt olyan párt, amelynek képviselői egységesen voksoltak volna. Az eset furcsasága, hogy a három pártelnök is frakciója többségével ellentétesen foglalt állást: Orbán Viktor és Dávid Ibolya támogatta (mint ahogy a szabadelvűségének korábban nem sok jelét adó Semjén Zsolt is), Kuncze Gábor pedig – ahogy mondja: „véletlenül” – leszavazta a kiskorúak óvszervásárlási szabadságát garantáló javaslatot.

Címkék: Belföld