Folytatódik az áramvita

Batiz András szerint, ha Pokorni Zoltán begyűjti az erőművek beleegyezését, a kormány nyitott a a hosszú távú áramvásárlási szerződések nyilvánosságra hozatalára.

Pokorni Zoltán szerdán azt javasolta, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a szerződéseket, illetve, hogy állítsanak fel egy nyolcfős, paritásos országgyűlési bizottságot, amely felmérné a dokumentumokat, és az általuk teremtett helyzetet, majd javaslatot tenne az Országgyűlésnek, illetve a kormánynak arra vonatkozóan, hogy mit tehet Magyarország saját jogi eszközeivel a megállapodások felülvizsgálatára.

Az MSZP közleményben jelezte: megkésettnek tartja Pokorni Zoltán javaslatait, hiszen szerdán a gazdasági bizottság és energetikai albizottságának MSZP-s elnökei a hosszú távú áramvásárlási szerződésekről tanácskozást folytattak az érintett erőművek és a Magyar Villamos Művek Rt. vezetőivel.

Pokorni Zoltán elmondta: a vegyes bizottság, amelynek tagjait a gazdasági, számvevőszéki, a költségvetési és az európai uniós bizottság adná, arra is javaslatot tenne, hogy Magyarország hogyan készüljön fel az Európai Bizottság döntésére az üggyel kapcsolatban. Mint mondta, az Európai Bizottság a múlt hónapban indított vizsgálatot az árampiaccal kapcsolatban, és kifogásolta a fix haszonnal működő áramvásárlási szerződéseket, mert ezt a versenyszabályokba ütközőnek találta.

Pokorni Zoltán szerint a magas villamosenergia-árak oka az 1995-ben megkötött hosszú távú áramvásárlási szerződésekben keresendő, ugyanakkor elismerte, hogy az Orbán-kormány sem tudta felbontani ezeket a megállapodásokat, mert “igen jó jogászok Suchman miniszter úr közreműködésével kötötték őket”. Hozzátette: egy félig letárgyalt szerződés a Fidesz-kormány időszakába csúszott át, így a körülbelül 650 ezer gigawattnyi megvásárolt áramból 2 ezer gigawatt “a mi lelkünkön szárad”. Mint mondta 2001-ben törvényben teremtették meg a lehetőségét annak, hogy a kormány hatósági árat szabjon meg a kisfogyasztók számára, azonban a Medgyessy-Gyurcsány kormány nem élt ezzel az eszközzel.

Az MSZP értetlenül áll Pokorni Zoltán megkésett ötleteivel szemben, hiszen a Fidesz képviselői a bizottsági ülésen semmilyen állami beavatkozást biztosító szabályozás elfogadását nem támogatták – írta közleményében Podolák György, az MSZP gazdasági munkacsoportjának vezetője, jelezve, hogy pártja értetlenül áll a Fidesz alelnökének bizottságalapításra tett javaslata előtt is, hiszen a hosszú távú áramvásárlási megállapodásokkal a Fidesz képviselői a parlamenti bizottság keretein belül nem kívántak foglalkozni.

Címkék: Belföld