A Fidesz vendége Clinton kampánytanácsadója

A hét elején Magyarországra érkezett Dick Morris, ismert amerikai kampánytanácsadó, aki többször is találkozott az Egyesült Államokban Orbán Viktorral - értesült a Népszabadság.

Rogán Antal a lapnak tegnap megerősítette, hogy Dick Morris Budapesten van, azt viszont cáfolta, hogy a Fidesz kampánytanácsadója lenne. Rogán elmondása szerint egyáltalán nincs a Fidesznek szerződéses külföldi kampánytanácsadója. A kampányszakember a Fidesz és egy alapítvány közösen kétnapos zártkörű szakmai szimpozionjára érkezett több más, francia és közép-európai szakemberrel együtt.

A Fidesz kampányfőnöke emlékeztetett rá, hogy az Európai Néppárt kampánybizottsága rendszeresen rendez ilyen tanácskozásokat, s onnan az ötlet. Rogán azért annyit “elárult”, hogy a rendezvénynek “köze van a választási kampányhoz”.

A Népszabadság emlékeztetett, hogy Orbán Viktor módszeresen “válságtanácsadóknak” nevezte azokat az amerikai kampány- és piár-szakembereket, akik kampánytanácsadókként segítik a szocialisták választási hadjáratát.

Dick Morrist a negatív kampány és a jelölt középre pozicionálása mesterének tartják. Az 57. évét hétfőn betöltött választási szakembert hívei és bírálói egyaránt a szakma egyik legnagyobb egyéniségének tekintik. Kulcsszerepet tulajdonítanak neki abban, hogy Bill Clinton 1996-ban rossz kilátásai ellenére is meg tudta hosszabbítani elnöki mandátumát – viszont nem sokkal a győzelem után végzetesen összeveszett, és a jobboldali média egyik kedvenceként gyakorlatilag háborúban áll a Clinton-házaspárral.

Címkék: Belföld