Egyre több az AIDS-beteg Magyarországon

A több mint huszonöt éve ismert HIV-vírusnak még nincs ellenszere, de miután valaki elkapta, akár tizenöt évig is élhet. Bár Magyarország enyhén fertőzöttnek számít, évről évre nő az AIDS-betegek száma.

December elseje: az AIDS Világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban az AIDS Világnapjává nyilvánította december 1-jét. A világ legtöbb országában rendszeresen megtartott világnap célja a nemzetközi összefogás hangsúlyozása. A megelőzés fontosságának és szükségességének hangsúlyozása mellett, a világnap alkalmat ad a HIV-fertőzöttekkel szembeni indokolatlan diszkrimináció elleni küzdelemre is.

Miközben egyes afrikai országokban népbetegség az AIDS, világszerte pedig negyvenmillió HIV-pozitív él, itthon viszonylag kevés a fertőzöttek száma. Október végéig 1248 regisztrált HIV-beteget tartottak számon, ami lényegesen alacsonyabb, mint például a balti államokban. Három-négyezren is lehetnek ugyanakkor, akik fertőzöttek, de nem tudnak róla. A számok azonban Magyarországon is lassan, de biztosan nőnek, és csak abban különböznek például Litvániától, hogy amíg ott az intravénás kábítószert használók között terjed rohamosan a betegség, addig nálunk leginkább szexuális úton lehet elkapni.

Magyarországon jelenleg 520 HIV-fertőzöttet gondoznak, közülük 361-et kezelnek a legkorszerűbb készítményekkel. A gondozottak háromnegyede munkaképes. A HIV-fertőzöttek gyógyszeres kezelése térítésmentes, amely évente mintegy egymilliárd forint kiadást jelent az egészségbiztosítónak.

Még mindig nagy a tájékozatlanság

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt nemrég nem reprezentatív felmérést készített, amelyben a középiskolásokat arról is kérdezték, megszakítanák-e a kapcsolatot társukkal, ha kiderülne, hogy HIV-pozitív. „A legtöbben igennel válaszoltak, majd, miután elbeszélgettünk velük, kiderült, azt hitték, hogy nem ehetnek a beteg szendvicséből, nem ihatnak közös pohárból sem. Pedig így nem terjed a betegség” – mondta Sasvári Krisztina, a szervezet HIV/AIDS programvezetője a FigyelőNetnek.

A tájékozatlanságot tartja a legnagyobb problémának Földi Ágnes is. A Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének vezetője szerint a prostituáltak nagy része tudja, hogy az óvszer nélküli közösülés milyen veszélyekkel jár, de azt nem, hogy a közös orális szex során is megfertőződhetnek. „A férfiak nagy része még extrapénzt is fizet, ha nem kell felhúznia az óvszert, pedg ezzel magát is veszélyezteti” – mondta Földi Ágnes a FigyelőNetnek.

Elsősorban szexuális úton terjed

A HIV-vírus többféleképpen juthat be a szervezetbe: intravénás kábítószer használata közben, amikor többen ugyanazt a tűt használják, vagy éppen szexuális úton. A szexuális út azonban nem feltétlenül homoszexuálisok közötti kapcsolatot jelent. Ez az egyik tévhit, amivel küzdenek a betegek. „Nincs a köztudatban, hogy ez egy halálos betegség, de azt sem tudják sokan, hogy mindennapi érintkezéssel nem terjed” – emelte ki Sasvári Krisztina.

Különösen nagy a veszély, ha valaki még szűz, vagy análisan közösül, ekkor ugyanis nagyobb a mikrosérülések veszélye. Az viszont már egyéntől függ, hány szexuális érintkezés után fertőződik meg: van, aki egy alkalom után, valaki kétszáz után sem. Viszont ha egy HIV-beteg nő gyermeket szül, 25-30 százalék a valószínűsége annak, hogy megfertőzi az újszülöttet. Ebben az esetben a szoptatás okoz kockázatot, az anyatejben ugyanis megtalálható a vírus. „A szúnyog nem terjeszti, a nyálból viszont kimutatható a HIV-vírus jelenléte, bár olyan esetről nem tudunk, hogy valaki így kapta volna el” – hangsúlyozta a programvezető.

Nem az AIDS-be halnak bele

Az AIDS, azaz a szerzett immunhiányos tünetegyüttes (Acquired Immune Deficiency Syndrome) tulajdonképpen nem betegség, hanem orvosi fogalom. Összefoglaló neve azoknak a betegségeknek, amelyek kialakulnak a HIV-fertőzés miatt legyengült szervezetben. A fertőzéstől a halálig ma már akár tizenöt év is eltelhet az egyre korszerűbb gyógyszerek miatt.

Maga a betegség négy stádiumra osztható: az első szakasz a heveny HIV-fertőzés, amikor influenzás tüneteket produkál a beteg az izomgyengeségtől a fejfájásig. Ezt egy tünetmentes időszak követi, miközben folyamatosan nő a vírusszám. „Ez a hét-tíz év a legveszélyesebb, ilyenkor úgy fertőz valaki, hogy nem tud róla” – mondja Sasvári Krisztina. Az ezt követő, akár öt évig tartó tünetes HIV-szakaszban már megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók, a beteg izzad, csökken a súlya is. Az utolsó szakaszban pedig már annyira legyengül – az akkor már AIDS-beteg – szervezete, hogy egy szimpla tüdőgyulladás vagy herpesz is végzetes lehet.

Szűrést ma már sok helyen végeznek, a megyeszékhelyi ÁNTSZ-eknél, a fővárosban a kerületi bőr- és nemibeteg-gondozó intézetekben, de alternatív helyszíneken is. Bár az AIDS-szűrés anonim, ha valaki tb-támogatott gyógyszert szeretne kapni, fel kell fednie kilétét. Az AIDS-koktélként ismert gyógyszerek szedésére azonban szigorú szabályok vonatkoznak: számít, hogy ki mikor veszi be, és az is, hogy mit eszik közben. „Tudunk olyan betegről, aki azt mondta, inkább nem változtat az életmódján, és nem kezdi el szedni” – mondja a programvezető.

Itthon is egyre több a fertőzött

Bár Magyarország az enyhén fertőzött országok közé tartozik, a betegek egyre többen vannak. Az anonim szűréseken 2005 áprilisáig annyi beteget regisztráltak, mint tavaly egész évben. A Vöröskereszt adatai szerint az arányok lassan eltolódnak, rohamosan nő a heteroszexuális HIV-fertőzöttek száma, míg korábban főleg a homoszexuálisok között terjedt a betegség. Sasvári Krisztina szerint ez annak is köszönhető, hogy egyre több külföldi érkezik ide, s a magyarok is többet utaznak. A megelőzésre ugyanakkor nem fordítanak kellő gondot.

Az Egészségügyi Minisztérium Nemzeti AIDS- Bizottságot is létrehozott, munkájukról azonban keveset hallani. Létezik nemzeti AIDS-stratégia is, ebben konkrét feladatokat sorolnak fel. Többek között azt, hogy elősegítsék az óvszerhasználatot, és tájékoztassák az embereket. „Nincs olyan akcónk jelenleg, ami állami pénzből valósulna meg. Hárommillió-hétszázezer forintot kaptunk az Egészségfejlesztési Intézettől tavaly óvszervásárlásra és szórólapozásra, de ez édeskevés” – véli Földi Ágnes. Az érdekvédő hozzátette: a főváros jobban támogatta őket, 2004-ben például ingyenes szűrővizsgálatra mehettek a prostituáltak.

Címkék: Belföld