MR: nyolc induló, hét név az elnöki posztért

Mind a nyolc induló érvényes pályázatot nyújtott be a Magyar Rádió elnöki posztjára – jelentette be Gellért Kis Gábor, a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöke. Az egyik pályázó kiléte még ismeretlen.

Az elnöki posztért pályázók közül csak heten járultak hozzá nevük nyilvánosságra hozatalához: Balogh Gábor ügyvéd, Benda László, a Magyar Televízió (MTV) külpolitikai szerkesztője, Benedikty Béla, a Magyar Rádió (MR) szerkesztője, B. Király Györgyi, az MR műsorvezetője, Fodor János műsorvezető, Németh Miklós Attila, a közrádió szerkesztő-műsorvezetője és Szomráky Béla, az MR volt szerkesztőségvezetője.

Gellért Kis Gábor nem kívánta kommentálni az MTI azon értesülését, hogy a nyolcadik jelentkező a már korábbi pályázati körökben is részt vevő Világi Gyula, az MTV külpolitikai szerkesztője.

A kuratóriumi elnök kedden úgy nyilatkozott, a jövő hét első két napján hallgatják meg a pályázókat, és tartják magukat azon szándékukhoz, hogy december 19-én jelölnek, és a procedúra sikeressége esetén választanak is elnököt az augusztus óta ideiglenes vezetés alatt működő Magyar Rádió élére.

A kuratórium nyolctagú elnöksége március 19-én döntött úgy, hogy pályázatot ír ki a július utolsó napjával megüresedő posztra, miután aznap a szükséges kétharmados támogatás helyett csupán négyen voksoltak arra, hogy újabb négyéves mandátumra Kondor Katalint javasolják az intézmény elnökének.

A kuratóriumi elnökség május 9-én hét szavazattal Such Györgyöt, az MTV egykori alelnökét jelölte a tisztségre, az ugyanaznap tartott nagykuratóriumi ülésen a pályázó azonban nem szerezte meg a megválasztáshoz szükséges kétharmados támogatottságot. Az elnökség három nappal később tett közzé újabb pályázati felhívását, amelyre 15-en jelentkeztek, ám július hetedikén már jelöltet sem sikerült állítani a posztra, és ugyanez történt szeptember 9-én is. Az elnökség ezt követően írta ki a most futó pályázati kört.

Címkék: Belföld