1,5 milliárd a működésképtelen önkormányzatoknak

Összesen 179 működésképtelen önkormányzat kap 1,5 milliárd forint támogatást az idei második ütemben. A települések harmada a neki járó állami hozzájárulásokból és saját költségvetéséből alapvető működését sem tudná biztosítani – írja a Világgazdaság.

A költségvetés az egész évre 12 milliárd forintot tervezett a forráshiányos települések támogatására, de a keret már az első fél évben sem volt elég. Nyáron 1095 helyhatóság mintegy 16 milliárd forintos igényét ismerte el jogosnak a Pénzügyminisztérium – értesült a Világgazdaság. A pénz kifizetéséhez ilyenkor átcsoportosítanak más, lemondott önkormányzati támogatásból.

Mind a forráshiányos helyhatóságok száma, mind a talpon maradásukhoz szükséges segítség összege emelkedett tavaly óta. Az önkormányzati szféra súlyos finanszírozási anomáliáit mutatja, hogy a települések harmada a neki járó állami hozzájárulásokból és saját költségvetéséből alapvető működését sem tudná biztosítani. A központi költségvetés 1993 óta juttat kiegészítő támogatást az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő településeknek, az önkormányzati finanszírozási reform viszont még mindig késik.

Az évente kétszer igényelhető központi lehetőség mellett 2000 óta a Belügyminisztériumban működik egy másik, hasonló célú keret. Mivel a pénzügyminisztériumi támogatás a váratlan, illetve az átlagostól eltérő helyzeteket nem tudja kezelni, ezért ilyen esetekben a belügyi tárcához fordulhatnak az önkormányzatok.

Címkék: Belföld