Ismét erősít a Fidesz

Megfordult az utóbbi néhány hónapos tendencia, s támogatottságával együtt növelni tudta előnyét a legnagyobb ellenzéki párt a Szondánál is .

Úgy tűnik, hogy az utóbbi időszak kampányai hatással vannak a választók véleményére. Az ősz elején az MSZP tábora lelkileg összeforrt, majd új szavazókat is szerzett a párt. Most viszont a Fidesz erősített, aminek következtében visszaszerezte a nyár végén elhagyott pozícióját. Új szimpatizánsok fordultak a fiatal demokraták felé, aminek következtében automatikusan nőtt a pártnak a biztos pártválasztók körében mért tábora is

Az októberben már szinte zárt pártpreferencia-olló mind az összes választókorú, mind a biztos pártválasztók körében szétnyílt november harmadik hetére. A szombati Népszabadságban megjelent Szonda-Ipsos felmérés szerint a Fidesz táborának bővülése, illetve az MSZP támogatottságának csökkenése nem jelentős, de együttesen érzékelhető változást mutat az októberi adatokhoz képest.

A Fidesz ebben a hónapban a népesség 31, az MSZP 26 százalékának elsődleges szimpátiáját élvezi, a biztos pártválasztók körében nyolc ponttal vezet, az arányok 49, illetve 41 százalék. A különbség egy hónappal korábban a teljes lakosságon belül kettő, a voksukat biztosra ígérők körében három százalék volt. A szabaddemokraták és az MDF támogatottsága a teljes lakosság és a biztos pártválasztók körében is 3 illetve 2 százalék.

A Fidesz támogatóinak száma nagyjából 2,5 millió, s ebből jelenleg 1,7 millió nevezhető biztos szavazónak. A szocialisták 2,1 millió szimpatizánsából 1,4 millióra számíthatnak nagy bizonyossággal.

Címkék: Belföld