Alapérdekünk az európai integrációs válság megoldása

Az európai integráció a magyar politikai, gazdasági és nemzetpolitikai érdekek érvényesítésének elsődleges, meghatározó közege, ezért az ország alapvető érdeke az integrációs folyamat válságának megoldása - hangsúlyozta Martonyi János.

A Szabad Európa Központ elnöke a magyar EU-tagság első évéről mérleget vonó pénteki budapesti tanácskozáson azt mondta, hogy az európai integráció politikailag azért fontos, mert alapvetően ettől függ az ország biztonsága, gazdaságilag ez adja a magyar felzárkózás keretét, nemzetpolitikailag pedig azért lényeges, mert lehetőséget nyújt “a nemzet határokon átívelő újraegyesítéséhez”.

Az Orbán-kormány külügyminisztere szerint az európai integrációs folyamat válságban van; Európának egyszerre kell szembenéznie az ismert globális kihívásokkal, illetve belső, demográfiai, versenyképességi és intézményi-jogi kihívásaival. “Európának meg kellene találnia lelkét, saját lényegét”, s ha megtalálja és vállalja, sok innováció révén ki tud lépni a válságból – mondta Martonyi János.

Szájer József, az Európai Néppárt EP-frakciójának helyettes vezetője megjegyezte: az európai alkotmány jövője meglehetősen homályos. Egyelőre nem látszik, lesz-e olyan szerződésmódosítás, amely a mai világ kívánalmaihoz igazítja az unió külső szerkezetét. Az európai polgárok elvesztett bizalmát szerinte világos vezetési iránnyal lehet visszaszerezni, és a német kormányváltás erre valamiféle reményt biztosít.

Tarthatatlannak nevezte, hogy Magyarország a legelső helyekről az utolsók közé csúszott az új tagországok között. Magyarország mai politikai vezetése szerinte “még azokat a szempontokat is korlátként éli meg, amelyeket egyébként egy nemzeti indíttatású kormányzás esetén teljesen természetesnek kellene venni”, közöttük azt is, hogy az ország gazdasági egyensúlyát meg kell tartani.

Címkék: Belföld