900 ezer munkáltató kaphat teljes járulékkedvezményt

Januártól 900 ezer munkáltató kaphat teljes járulékkedvezményt egy éven át, ha egy évig tovább foglalkoztatják azt az álláskeresőt, akit legalább három hónapja már regisztráltak a munkaügyi központnál - mondta Csizmár Gábor Balatonfüreden, az Országos Foglalkoztatási Konferencián.

A foglalkoztatáspolitika és munkaügyi miniszter hozzátette: ezzel legalább 300 ezer álláskeresőnek biztosítanak munkát úgy, hogy 900 ezer munkáltatót pedig – a 250 dolgozónál kevesebbet foglalkoztató kis- és középvállalkozásokat – teljes járulékkedvezményben részesítik.

Csizmár Gábor hangsúlyozta azt is, hogy új közmunkaprogramot indítottak keddtől: hétmilliárd forintos keretösszeggel télen és tavasszal 25 ezer embernek biztosítanak – az önkormányzatokkal együttműködve – 6-7 hónapra, napi hat órás foglalkoztatást. “Ilyen jellegű és méretű munkaprogram nem volt még az országban” – tette hozzá a miniszter.

Magyarországon 57 százalékos a foglalkoztatási, 7,3 százalékos a munkanélküliségi ráta. Megjegyezte: az Európai Unióban ez 63, illetve 7,5 százalékot tesz ki. A miniszter szerint Magyarországon mintegy 1,9 millió aktív korú ember nincs a munkaerőpiacon és nem is tanul. Megjegyezte: sok olyan ember is nyugdíjban van, aki életkora szerint még munkaképes lenne, ugyanakkor magas – 15-30 százalék közé tehető – a szürke és fekete gazdaságban foglalkoztatottak aránya. 

Magyarországon a diplomások foglalkoztatási rátája 83 százalékos, a középfokú végzettségűeké 66 százalék, viszont az alapfokú képzetteké csupán 28,4 százalékos. Csizmár Gábor szerint 2002-2005. között mintegy “100 ezer emberrel több ment át az inaktívból az aktív oldalra, s ennek 40 százaléka a foglalkoztatottak, 60 százaléka pedig a munkanélküliek között jelent meg”. Hangsúlyozta: abból adódóan, hogy nálunk alacsony a foglalkoztatási és a munkanélküliségi ráta is, “Magyarország azzal a sajátossággal bír, hogy egyszerre tud növekedni a foglalkoztatás is, meg a munkanélküliség is”. Hozzátette: “nem igaz tehát a közhely, hogy ha csökken a munkanélküliség, növekszik a foglalkoztatás”, vagy ha az utóbbi növekszik, akkor pedig automatikusan csökken a munkanélküliség; “ez Magyarországon még évekig nem így lesz”.

Címkék: Címoldal