Az MDF-nek és az SZDSZ-nek tetszik Gyurcsány javaslata

Az MDF támogatná a választási törvény módosítását, az SZDSZ elnöke szerint a javaslatban inkább a miniszterelnök üzenete a fontos, hogy a kétpártrendszerrel szemben a többpártrendszer mellett állt ki.

Dávid Ibolya az MTV A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este elmondta, hogy az MDF minden olyan javaslatot támogat amely elősegíti, hogy sokszínű érdek- és értékképviselet jelenjen meg a parlamentben. Ehhez elfogadható módosításnak tartja az 5 százalékos küszöb 4 százalékra való csökkentését, az MDF által korábban is szorgalmazott, tisztán listás rendszert, illetve a miniszterelnök által felvázolt megoldást is. Megjegyezte, hogy ez utóbbihoz hasonló választási szisztéma működik Németországban.

A választásokat követő koalíciós lehetőségekről Dávid Ibolya annyit mondott: nem tartja kizártnak, hogy adott helyzetben megkezdjék a tárgyalásokat a Fidesszel, más kérdésnek nevezte, hogy hogyan lehet a programokat összeegyeztetni.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke ismertnek nevezte Gyurcsány Ferenc javaslatát. Az SZDSZ kezdeményezésére folyik az egyeztetés a parlament létszámának csökkentéséről, amiben az MSZP a német rendszer átvételét javasolja, ennek eleme a választójogi törvény említett módosítása is – mondta. A pártelnök nem a konkrét javaslatot tartotta a legfontosabbnak, hanem azt, hogy a “miniszterelnök a kétpártrendszerrel szemben kiállt a többpártrendszer mellett”. Hozzátette, hogy ezzel az MSZP és az SZDSZ választóinak közös halmazából a miniszterelnök a szavazókat “visszaküldte” az SZDSZ-hez. Ahhoz, hogy az MSZP hatalmon maradjon az SZDSZ-nek be kell kerülnie a parlamentbe – fűzte hozzá.

Kuncze Gábor megerősítette, hogy a választásokon önálló, liberális programmal indulnak és kizárta a koalíciókötés lehetőségét a “másik irányba”..

Gyurcsány Ferenc kormányfő a Fiatal Baloldal vasárnapi kampánynyitó rendezvényén jelentette be, hogy az MSZP-frakció módosítást nyújt be a választójogi törvényhez, annak érdekében, hogy a 2006-os választások után ne csak a két nagy párt alkossa a parlamentet.

A miniszterelnök közölte: az a szándékuk, hogy ha egyéni választókerületben egy pártnak legalább három egyéni jelöltje bejut a parlamentbe, akkor a párt a listájára leadott szavazatok alapján számított mandátumot – függetlenül az öt százalékos küszöbtől – megkapja, és így frakciót alakíthasson.

Címkék: Belföld