Kenyér lesz, cirkusz volt a Fidesz gyűlésén

A Fidesz második Szövetségi Gyűlésén a párt meghirdette a jövő szövetségét, a 2006-os esztendőt pedig a változások évének kiáltotta ki. A látványos show-val fűszerezett eseményen a párt több prominense, és természetesen Orbán Viktor is felszólalt.

Frázisok és ismétlések

 
A hat felszólaló beszéde, bár gyökeresen eltérő témákról és célcsoportokhoz szólt, mégis mindegyikben hangsúlyozták a közös szlogeneket, a médiába már régebben „beültetett” kifejezéseket. A legtöbb felszólaló a szokásos, „kedves barátaim” megszólítást használta például. Ez alól egyetlen kivétel Pelczné volt, aki a „tisztelt hölgyeim, kedves uraim” megszólítást alkalmazta inkább. A változás, váltás szó valamennyi felszólalónál hangsúlyos szerepet kapott, az „együtt” szó is minden beszédben elhangzott. A „luxusbaloldal” kifejezést Rogán Antal használta, míg a „kártyavárat” ketten is: Varga Mihály kártyavár-költségvetésről beszélt, míg Pelczné a jelenlegi társadalmi ideálokat bélyegezte „erkölcsi alapokat nélkülöző kártyavárnak”.

Látványos show-elemekkel és tréfálkozós beszédekkel telt a Fidesz második Szövetségi Gyűlése. A Papp László Sportarénában tartott gigantikus pártrendezvényre körülbelül 12 ezer ember látogatott el vasárnap. A kampányindító gyűlésen teljesedett be a Fidesz múlt héten elkezdett plakáthadjárata, és beigazolódtak az újabb névváltoztatásról felröppent hírek is. A Változás 2006 elnevezésű rendezvényen „helyére kerültek a dolgok”, a narancsokba rejtett szlogenek mellé a narancsba rejtett Fidesz szó tette érthetővé és egyértelművé a párt üzenetét. A legnagyobb ellenzéki párt megalakulása óta immáron harmadik alkalommal váltott nevet: Fidesz – A jövő szövetsége néven vág neki a 2006-os országgyűlési választásoknak.

A kenyeret ígérik, a cirkuszt megadták

Parádésan látványos showműsor szórakoztatta a vasárnap a Fidesz vezetőinek beszédeire váró érdeklődőket a Papp László Sportarénában. Az első műsorszám öt lelógó, hatalmas lepedőn mászó, akrobatizáló táncos mutatványa volt, amelyet hatalmas taps követett. A további beszédek között általában zászlókat lengető művészek táncoltak ütemes – általában magyar zenei motívumokban gazdag – zenére. Különösen hatásos volt egy „Fidesz-retro” bejátszás, amely a kivetítőn a párt történetéből mutatta be a legfontosabb részeket 1988-tól egészen napjainkig. Fellépett még a Corneilo Tutu jazz-zenekar, illetve – gyerekek gyűrűjében – Vikidál Gyula is. Rákay Philip műsorvezető sajnálattal közölte, hogy Tóth Vera, a Megasztár verseny győztese nem tudott eleget tenni felkérésüknek, mivel a tv2-vel kötött szerződése ezt nem engedte. Levélben azonban üdvözölte a Sportarénában megjelenteket, a szervezők pedig egy, Demjén Ferenccel közös dalt játszottak le a kivetítőn.

Egy futballmeccs hangulatát idézte, hogy a közönség minden tagja – akik egyébként helyre szóló jeggyel juthattak csak be a csarnokba – egy hatalmas, a győzelmet jelképező „V”-t mutató, narancsszínű papírkezet kapott. Ezeket a három műsorvezető – Rákay Philip, Szabó Edina és Havasi Bertalan – biztatására a tömeg egy emberként emelt a magasba, narancsszínűre festve az egyébként piros kárpitos székekkel berendezett termet.

Narancs: az indulás színe

A bő három órás Szövetségi Gyűlés a színes programok mellett alapvetően a politikáról szólt. A Fidesz prominensei a különböző célcsoportokhoz szólva szólaltak fel, szigorúan betartva a plakátokon már beharangozott „hármas egységet”. Beszédében minden prominens felvázolta az elkövetett hibákat, azokat a jó dolgokat, amelyeket meg kell tartani, és azokat, amelyeken változtatni kell.

Elsőként Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke lépett a pulpitusra. „Bízzunk a változásban és tegyünk érte!” – foglalta össze a gyűlés fő mondanivalóját. A kampányfőnök hangsúlyozta: 2001-ben még nem tudtak volna megtölteni egy ekkora stadiont, 2002-ben már milliónyian voltak a Kossuth téren, most pedig a legnagyobb és legerősebb – összesen 29 ezer taggal bíró – politikai erő egyik vezetőjeként a teltházas Sportarénában beszélhet. „Kedves barátaim, mindezt annak köszönhetjük, hogy volt erőnk változtatni. De nézzük, ki áll velünk szemben? A gátlástalan PR-offenzíva, a lódítás, a luxusbaloldal az ellenfelünk” – mondta Rogán Antal. Beszédét – hasonlóan egy élő kabaréműsorhoz – gyakran nevetés, illetve hatalmas taps szakította félbe. „A piros a megállás színe, a narancs az indulásé. A régieknek és az újaknak együtt kell változtatniuk, nekünk kell megcsinálnunk a változtatást a holnap Magyarországáért, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek” – hangsúlyozta Rogán Antal.

Varga Mihály a gazdasági teendőkről

A második szónok Varga Mihály, az Orbán-kormány pénzügyminisztere volt. A politikus beszédében kiemelte, hogy 2002-ben egy olyan országot hagytak hátra, amelyben csökkent a munkanélküliség és növekedett a gazdaság, az új kormány azonban nem tartotta be az euró gyors bevezetésére és az új munkahelyekre vonatkozó ígéreteit, így az elmúlt években 400 ezerre nőtt a munkanélküliek száma, összesen 33 adóemelést hajtottak végre, és az államadósság is rohamosan nő. „Az eredményes gazdaságpolitikához ki kell kérni a gazdaság szereplőinek véleményét, ezért úgy gondoljuk, folytatni kell a gazdasági konzultációt” – mondta Varga Mihály. Hozzátette: a Fidesz képes szembenézni a problémákkal. „Van elég tapasztalatunk, hogy megoldást találjunk, nincs még négy elvesztegetni való éve Magyarországnak” – emelte ki az egykori pénzügyminiszter.

Fakanál és karrier

A gazdaság kérdésköre után a nők képviseletében a nemrég megválasztott alelnök, Pelczné Gáll Ildikó beszélt a családokat érő kihívásokról. „Az erkölcsi rend megújulására van szükség, arra, hogy a fiatalok számára a gyermekvállalás ne legyen teher, az anyaság érték, áldás legyen, hiszen csak így maradhat fenn a nemzet” – mondta az alelnök. Véleménye szerint a mostani modellektől és sztároktól hemzsegő világban, amely azt sugallja, hogy egyedül jó lenni, új értékeket, ideálokat kell találni. „Ma is több nő maradna otthon főállású anyaként, ha nem lenne szükség a fizetésére. Egyre több nő igényli a karrierépítést, fontos azonban, hogy ettől a családi harmónia ne sérüljön. A megoldás, hogy látszatintézkedések helyett fent kell tartani vagy vissza kell hozni a Fidesz által bevezetett, alanyi jogon járó gyest, a gyedet, a családi adókedvezményt, illetve a kiegészítő családi pótlékot is” – mondta Pelczné Gáll Ildikó, hozzátéve, hogy javaslata szerint a munkát korán kezdő nők 54 évesen teljes jogon nyugdíjba mehetnének.

A Fidesz megérti az időseket

A nyugdíjasok képviseletében Schmitt Pál alelnök, egykori – mint mondta, „ezüstérmes” – főpolgármester-jelölt szólalt fel. A politikus a változások tekintetében elsődlegesen említette, hogy meg kell változtatni azt a felfogást, hogy a nyugdíjas kolonc az államon, és a nyugdíjnak nem szabad alamizsnának lennie. Véleménye szerint meg kell tartani a 13. havi nyugdíjat, a távhő-kedvezményt és az utaskedvezményt is. „Hibát követtünk el azonban, amikor a rendszerváltást már idősként megélőkre nem fordítottunk elég figyelmet. Sokan úgy érzik, hogy attól, hogy az előző rendszerben boldogulni akartak, mi azt hisszük, hogy kompromisszumot kötöttek és előítéleteink vannak velük szemben. Biztosítunk azonban minden idős embert, hogy megértjük az életüket” – hangsúlyozta Schmitt Pál.

A debreceni siker titka

A vidék képviseletében az egyik legsikeresebb fideszes vezetésű város polgármesterét, Kósa Lajost halhatták a Sportarénában megjelentek. Debrecen első embere humorosan megjegyezte, a jó eredmények ellenére sem dőlhetnek még hátra, hiszen a 171 egyéni választókerületből egyet elvesztettek. A polgármester abban látja a siker titkát, hogy a magyar vállalkozókat hagyják érvényesülni, és privatizáció helyett saját kézben próbálják meg irányítani a város vagyonát, például az immár nemzetközivé terebélyesedő repteret. Kósa Lajos azonban hangsúlyozta: nincsen sikeres Magyarország sikeres Budapest nélkül.

A vezér seregszemléje

Vikidál Gyula produkciója alatt türelmetlen mozgolódás támadt a közönség soraiban: a pódiumok átrendeződéséből egyértelműen következtetni lehetett arra, ki lesz a következő szónok. A látványos fényeffektek közepette – a terem széléről a csarnok közepére, a tömeg közé felállított – pódiumra utolsóként Orbán Viktor lépett fel. A 12 ezer megjelent szimpatizáns felállva, ütemes tapssal és „Viktor, Viktor” kiáltással üdvözölte a párt első emberét. A Sportarénában – hasonlóan egy bajnoki mérkőzéshez – minden felől a nemzeti lobogók lengtek, illetve a kezdéskor kiosztott narancssárga papírkezek integettek.

A szürke öltönyben, csíkos ingben, nyakkendő nélkül a pulpitusra álló Orbán Viktor bevezetésül seregszemlét tartott, köszöntötte és bemutatta a jövő szövetségének tagjait: a KDNP-t Semjén Zsolt, az MKDSZ-t Harrach Péter, a Longo Dromot Farkas Flórián, a Fidelitast Szijjártó Péter, a kisgazdákat Turi-Kovács Béla, és a Nemzeti Fórumot Lezsák Sándor vezetésével, a szövetség parlamenti csoportját, akit Áder János frakcióvezető képviselt, a választókerületi elnököket, illetve a polgári köröket, megköszönve Hende Csaba és Makovecz Imre munkáját. Nem utolsó sorban pedig a Fidesz elnöke üdvözölte azokat is, akik először vettek részt Fidesz-rendezvényen, és eddig még sosem szálltak harcba.

Orbán Viktor hangsúlyozta, azért hívta össze a gyűlést öt hónappal a választások előtt, mert befejeződött a Nemzeti konzultáció, és ennek tanulságait kívánták levonni. „A rendszerváltás nekünk saját édes gyermekünk, de ez nem tehet minket vakká. Nehéz volt az elmúlt 15 év, sokan csalódtak, mert a szabadságot igen, de a jólétet nem hozta meg” – fogalmazott a Fidesz elnöke.


Véleménye szerint azt a tanulságot lehet levonni, hogy még mindig a tegnapban élünk, ezért Magyarország változásért kiállt. „Azért kell váltanunk, mert biztonságot, állandóságot akarunk. Változtatni kell, mert látjuk, egy demokráciában ugyanúgy tönkre lehet tenni egy országot, mint egy diktatúrában. Változtatni viszont csak az tud, aki szembenéz a valósággal” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a jövő szövetségének kell a változás élére állnia. Véleménye szerint alkalmasak erre, mert világos, kipróbált értékekkel – család, munka, nemzet – rendelkeznek, ráadásul az idő éretté tette őket. „Szembe kell néznünk a XXI. század kihívásaival. A világ változik, nekünk is váltanunk kell. Saját felemelkedési modellt kell kidolgoznunk a megváltozott világgazdaság feltételek között. Csak rajtunk múlik, megmozdulunk-e” – hangsúlyozta a pártelnök. Mint fogalmazott, a három érték mellé negyedikként fel kell venni a tiszteletet is, hogy a szövetségük Magyarországon a tisztelet pártjává is váljon. „A változás lényege, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek” – ismételte Orbán Viktor a narancsba írt szlogent.

Jövő: 2006-os Fidesz-győzelem

A munkát a középpontba helyező jövőkép felvázolását követően Orbán Viktor kitért a közeljövőre is: „Még egy lehetőségünk van, hogy először Magyarországon, aztán az egész Kárpát-medencében emberhez méltó életet hozzunk létre. Addig kínlódásra, körbejárásra és kétségbeesett ígérgetésre számíthatunk. De ezt az öt hónapot egy lábon állva is ki fogjuk bírni. 2006 legyen a változás éve, mert ha nem, Magyarország le fog szakadni és belefullad a szegénységbe” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, felkészült rá, hogy ő lesz a támadások elsőszámú célpontja, de – mint mondta – ő bírni fogja. A munkához azonban minden segítő kézre szükség van, ezért kampánymunkálatokra további jelentkezésekre hívta fel a szimpatizánsokat. „Legyetek ti a holnap hírnökei, kedves barátaim. Utánam! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – fejezte be beszédét Orbán Viktor.

Címkék: Belföld