Ötből egy elítélt nem kerül rács mögé

Az ügyészség közelmúltban lezárult vizsgálata szerint tavaly a jogerősen szabadságvesztéssel büntetett elítéltek ötöde nem kezdte meg büntetése letöltését. Szinte valamennyiükre rövid időtartamú fogház- vagy börtönbüntetés várt – adta hírül a Népszabadság.

Az ügyészség nyilvántartása szerint tavaly 41 047 embernek kellett volna jogerős ítélet miatt megkezdenie a büntetés letöltését, közülük azonban 8310-en mégis szabadlábon vannak. A szabadságvesztést le nem töltőknek szinte kivétel nélkül rövid időtartamú fogház- vagy börtönbüntetés letöltésére kellene bevonulniuk, illetve pénzbüntetésüket vagy közmunkájukat váltották át letöltendő szabadságvesztésre.

A többségnek nem tudják kézbesíteni a börtönbehívóját, mert ismeretlen helyen tartózkodik. Ilyenkor a törvény értelmében a büntetés-végrehajtási bíró elfogatóparancsot ad ki az elítélt ellen, így a rendőrségnek kellene köröznie. Ezzel szemben adminisztrációs hiba folytán az adatok megváltoznak, amelyek alapján a körözés már nem hatékony.

Magyarországon jelenleg öt helyen tartják nyilván az elítéltek adatait. Adatvédelmi okokból e nyilvántartások nem kapcsolhatók össze, így megtörténhet, hogy valakit más személyes adatokkal hívnak be kiszabott büntetésének letöltésére, mint amelyek például a jogerős ítéletben olvashatók. Sőt, arra is volt már példa, hogy valakit még aztán is köröztek, hogy megkezdte a kiszabott büntetése letöltését.

Címkék: Belföld