A főbíró is fejet hajt a 301-es parcellánál

A bírói kar azzal tiszteleg méltó módon 1956 mártírjai, az ártatlan áldozatok előtt, ha megőrzi függetlenségét és politikamentességét - mondta a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke az MTI-nek.

A népbírák 1956. november 4-ét követően politikai utasításra 26 ezer embert börtönöztek be, harmadukat tíz évnél hosszabb időre, több mint kétszáz embert pedig halálra ítéltek – tette hozzá Lomnici Zoltán. A főbíró pénteken a 301-es parcellánál hajt fejet az 1956 után törvénytelenül elítéltek emléke előtt.

Lomnici Zoltán elmondta: a szomorú történelmi tapasztalatokra tekintettel a rendszerváltást követően konkrét lépéseket tettek a bírói függetlenség megteremtésére. Ezek közül talán a legfontosabb az OIT létrehozása volt, annak érdekében, hogy ezután se a végrehajtó, se a törvényhozó hatalom ne befolyásolhassa az ítélkezést – hangsúlyozta.

Lomnici Zoltán szerint a bíróságok depolitizálása eredményeket hozott, hiszen az ítélkezésben ma már politikai tendenciák nem mutathatók ki. “Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nincsenek politikai szempontból lényeges és vitatott ítéletek, a politikusok azonban tiszteletben tartják a bírói függetlenséget, és az ítélkezésbe senki nem szól bele” – jegyezte meg az LB elnöke.

Címkék: Belföld