Első fokon pert nyert Kondor a Népszabadság ellen

Részben helyt adott Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnökének a Népszabadsággal szemben benyújtott keresetének a Fővárosi Bíróság csütörtökön. Az első fokú, nem jogerős ítélet szerint a lapnak közölnie kell: valótlan állításokat közölt Kondorról.

Kondor a lap egyik augusztusi publicisztikájának azon kijelentése miatt fordult bírósághoz, hogy ő kollégáit arra kötelezte, mutassák meg neki átvilágítási határozatukat, s közülük néhányat e téren megrágalmazott.

A volt elnök elmondta: amikor tudomást szerzett arról, hogy Hollós János alelnök és szerkesztőségvezető a Krónika munkatársaitól az átvilágítási határozatok bemutatását kérte, azonnal intézkedett, és a rádió jogásza feljegyzésben tájékoztatta az alelnököt, hogy kérése nem jogszerű.

A napilap jogi képviselője a tárgyaláson elismerte, hogy a határozatokat Hollós János alelnök kérte be, ám álláspontja szerint Kondor Katalin mint vezető, felelős a beosztottja kéréséért.

A bíróság ítélete szerint a Népszabadságnak azt a helyreigazítást kell közzétennie, hogy valótlanul állították: Kondor Katalin arra kötelezte kollégáit, hogy mutassák be átvilágítási határozatukat. A rágalmazás kérdésében a bíróság elutasította Kondor keresetét arra hivatkozva, hogy a volt elnök néhány korábbi nyilatkozatát a hallgatóság értékelhette úgy, hogy bár név nélkül, de a gyanú árnyékát vetítette kollégáira.

Címkék: Belföld