12 milliárdos egészségügyi beruházás Debrecenben

Megkezdődött Magyarország történetének legnagyobb, az Európai Unió által támogatott egészségügyi beruházása Debrecenben; az úgynevezett Auguszta-projekt főépületének alapkövét csütörtökön helyezték el a debreceni egyetem telepén.

Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter elismerően szólt arról, hogy külföldön is jó híre van a debreceni egyetemnek. Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára arról beszélt, hogy a több mint 12 milliárd forintos beruházás eredményeként a térség lakói nagyobb eséllyel nézhetnek egészséges évek elé.

Az alapkőletétel alkalmából Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a város és az egyetem hatékony együttműködését, Juhászné Lévai Katalin, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke az egyetemnek mint tudáscentrumnak a régióban betöltött szerepét méltatta. Nagy János, az egyetem rektora arról beszélt, hogy az elmúlt hat évben összesen 30 milliárd forintos beruházás valósult meg az intézményben.

Fésűs László akadémikus, a DEOEC elnöke elmondta: a teljes Auguszta-program 12,12 milliárd forintba kerül; a beruházáshoz 9 milliárd forintot az Európai Unió, 1,71 milliárd forintot a központi költségvetés, 1,3 milliárd forintot pedig az egyetem saját forrásként biztosított. Az Auguszta-program keretében egyébként összesen több mint 13.000 ezer négyzetméter új épületet, 3.200 négyzetméter épületbővítményt hoznak létre és csaknem 15 ezer négyzetméternyi épületet újítanak fel Debrecenben.

Címkék: Belföld