Szárnyal az MSZP

A négy nagy közvélemény-kutató nagyjából egybehangzó adatai azt mutatják: az MSZP túl van a mélyponton, sőt, egyes kutatóknál októberben át is vette a vezetést. A különbség a hibahatáron belül van, egy azonban biztos: rég volt ilyen szoros a küzdelem a két nagy párt között. A FigyelőNet havonta jelentkező sorozatában a Szonda-Ipsos, a Medián, a Gallup és a Tárki eredményeit veti össze.

A négy nagy közvélemény-kutató közül a Gallup jött ki elsőként októberi adataival, amely egy gyökeresen új trendet mutatott. Az eddig rendre a Fidesz mögött kullogó MSZP az összes megkérdezett körében két százalékra dolgozta le hátrányát, a biztos szavazók között azonban – igaz, bőven a hibahatáron belüli egy százalékkal – átvette a vezetést.

Vezet vagy nem vezet?

A Gallup felmérése szerint a biztos szavazók körében ugyanis a Fidesz 44, míg az MSZP 45 százalékon áll. Ennél is érdekesebb a Tárki adatsora: itt ugyanis valamennyi vizsgált csoportban átvette a vezetést az MSZP. A részvételüket biztosra ígérők között az MSZP 46, míg a Fidesz – három százalékos csökkenés után – csupán 43 százalékon áll. A Mediánnál ezzel szemben 48-44-re vezet a Fidesz, a Szondánál pedig 47-44 az arány, szintén az ellenzéki párt javára.

A Tárkinál az összes szavazó körében három százalékponttal a szocialista párt vezet. Ebben a csoportban, azaz az összes szavazót nézve azonban a többi kutatócég mind Fidesz-előnyt mért. A Szonda-Ipsosnál 29-27 az arány a legnagyobb ellenzéki párt javára, igaz a szeptember 25 százalék után ez is két százalékpontos erősödést mutat az MSZP-nél, míg a Fidesz stagnált. A Gallup hasonló különbséget regisztrált: itt 27-25-re vezet a Fidesz. A Mediánnál valamivel nagyobb a különbség: a Fidesz 34 százalékával szemben az MSZP-nek csak 30 százalék a támogatottsága.

Kumin Ferenc politológus korábban lapunknak rámutatott arra, hogy bejöttek a korábbi elemzői jóslatok, azaz a szocialisták ledolgozták hátrányukat. Az MSZP sikeresen mozgósította táborát, az eddigi szocialista érzelmű látens szavazók aktivizálták magukat.

Kis pártok kis esélyei

A felmérések szerint októberben sem az SZDSZ, sem az MDF nincs a bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöb közelében. A Szonda Ipsos mérése szerint az összes választó körében az SZDSZ kettő, míg az MDF egy százalékon áll. Az ellenzéki párt esetében a Medián is hasonló eredményt hozott ki, míg az SZDSZ-t három százalék körül mérte. A Gallup szerint a kis pártok közül egyedül az SZDSZ érte el a két százalékot.

Gyurcsány egyre népszerűbb

A két nagy párt vezéregyéniségének népszerűségét a Medián és a Tárki is mérte, és mindketten a jelenlegi kormányfő határozott népszerűség-növekedéséről számoltak be. A Tárki adatai szerint a választókorú állampolgárok körében Gyurcsány Ferenc 33 százalékon áll, Orbán Viktor csupán egy százalékponttal maradt el tőle. A Mediánnál azonban ellenzéki pártvezér vezet ugyanennyivel, ám fontos hangsúlyozni, hogy míg Orbán Viktor népszerűsége októberben 52 százalékról 48-ra esett, addig Gyurcsány Ferenc 43-ról 47 százalékra küzdötte fel magát.

Címkék: Belföld