Három párt a kisebb parlamentért

A pártok kisebb parlamentről tartott négypárti egyeztetéseinek eredményeként az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ közös javaslatot kíván benyújtani az Országgyűlésnek. A FigyelőNet sorraveszi a szóba jöhető lehetőségeket.

A Fidesz, az MSZP és az SZDSZ kisebb parlamentre vonatkozó elképzeléseit egyesítő javaslatot kíván benyújtani a parlament létszámáról folyó négypárti egyeztetésen az SZDSZ – jelentette be Fodor Gábor pénteken sajtótájékoztatón Egerben. Az MDF elképzelései azért nem jelennek meg a javaslatban, mert a demokrata fórum tisztán listás választásra vonatkozó terveit a többi párt nem tudja elfogadni. Mivel a kisebbik ellenzéki párt képviselőinek szavazata nélkül is megvan a kétharmados többség, ezért érthető, hogy három társa nem igen forszírozta a további egyeztetéseket. Ha a honatyák áldásukat adják a közös javaslatra, 2010-től már az új rend szerint szavazhatunk.

Kétfordulós, vegyes rendszer

A javaslat részletei még kidolgozás alatt vannak, annyi azonban biztos, hogy a négy párt közös megegyezése alapján kétfordulós, egyéni választókerületeket és országos listát is tartalmazó rendszert dolgoznak ki. A további részletekben nincs teljes egyetértés, ha a felek azonban hajlandóak engedni egy-egy elképzelésükből, kirajzolható egy, a jelenlegi rendszeren nem radikálisan, de nagymértékben változtató szisztéma.

Kevesebb egyéni képviselő és kompenzációs hely

Az egyéni képviselők számát mind az SZDSZ, mind a Fidesz 152 főre szeretné levinni a jelenlegi 176-ról, így valószínűleg erre végül az MSZP is rábólint.

A szabad demokraták 250 fős parlamentről szóló javaslata szerint megszüntetnék a megyei listákat, az országos listás helyek számát azonban 58-ról 98-ra emelnék. A Fidesz szerényebb mértékben – 58-ról 60-ra – emelte volna az országos listás helyeket, ezzel párhuzamosan azonban 78 fő juthatott volna be a kompenzációs listáról. Ez a módszer azonban növelné a jelenlegi rendszer aránytalanságát. A felek ezért valószínűleg az országos listás helyek számát tekintve valamilyen középútban fognak megegyezni, a liberális pártnak pedig feltehetően engednie kell a megyei listák kérdésében.

Az MSZP választási reformtervét a felek egyértelműen elutasították, mivel az a német modellt venné át, tehát nem szabna felső létszámot a képviselői helyeknek. Az viszont elképzelhető, hogy a közös javaslatba átemelik azt a passzust, amely szerint nem kell az ötszázalékos bejutási küszöböt teljesítenie annak a pártnak, amely legalább három egyéni választókerületben mandátumot szerez.

Címkék: Belföld