Jogerősen feloszlatták a Vér és Becsületet

Feloszlatta a Vér és Becsület Kulturális Egyesületet csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla, helybenhagyva a Fővárosi Bíróság tavaly decemberi döntését.

A Vér és Becsület ellen a Fővárosi Főügyészség indított polgári pert 2003 februárjában a szervezet megszüntetése, illetve törlése érdekében. A törlést az ügyészség szerint az indokolta, hogy a Vér és Becsület rendezvényein nyíltan hirdetett az egyesületi törvénybe, az alkotmányba és a nemzetközi szerződésekbe ütköző újfasiszta nézeteket.

Az egyesület tagjai, szimpatizánsai az elmúlt években több nyilvános rendezvényt is tartottak a fővárosban. Ezeken többnyire fekete ruhába és bakancsba öltözött fiatalok vonultak rendezett sorokba tömörülve, Árpád-sávos zászlókkal. A rendezvényeken nem egyszer német katonai indulók szóltak. Ilyen rendezvényeken emlékeztek meg például a második világháborúban 1945. február 11-én, a budai Várból kitörést megkísérlő német és magyar katonákról.

A polgári perben első fokon eljáró Fővárosi Bíróság 2004 decemberében nem jogerősen feloszlatta a szervezetet. A nem jogerős ítélet szerint a Vér és Becsület nem tartotta tiszteletben az alapjogokat, rendezvényein mások méltóságát sértő kijelentések hangzottak el.

Címkék: Belföld