A közoktatás jövőre háttérbe szorul

A 2006-os költségvetés egyik prioritása a felsőoktatás. A felsőoktatás költségvetése jelentősen növekszik, a közoktatásé szinten marad.

A felsőoktatás támogatása jövőre 196,5 milliárd forintra emelkedik. Ebből az összegből 172 milliárd forint a felsőoktatási intézmények közvetlen támogatása , ami csaknem 9 százalékos bővülést jelent.

Az önkormányzati közoktatási támogatások 2006 évi összege 486,5 milliárd forint az idei tényleges támogatásnál 2,6 százalékkal kevesebb. Nő ugyanakkor a helyi önkormányzatok részére átengedett illetve helyben maradó adóbevétel összege, ami növeli a fenntartók mozgásterét. A tanulólétszám fogyása, az általános forgalmi adó és az egészségügyi hozzájárulás csökkenése mérsékli a fenntartók finanszírozási kötelezettségeit, ami jórészt kompenzálja a normatív támogatások mérséklését.

A közoktatási támogatások szerkezetét érdemben is módosították, ami esetenként támogatás csökkenéssel jár. A változtatások lényege, hogy erősödik a rászorultsági elv, egyszerűsödik a normatívák rendszere. Az átalakítás alapelve volt, hogy a finanszírozás biztonságát jelentő alapnormatívák nem változhatnak.

Címkék: Belföld