Kóka lehet Demszky utódja?

Sokan úgy gondolják, hogy a népszerűsége mélypontján levő Demszky Gábor helyett a koalíciós pártoknak egy új, közös jelöltet kéne indítaniuk 2006-ban a főpolgármesteri posztért. Míg azonban az MSZP egy, a liberálisok által is támogatott szocialista aspiránsról álmodik, az SZDSZ kitart Demszky mellett. A végén pedig lehet, hogy Kóka János lesz a befutó.

A FigyelőNet által megkérdezett szabad demokrata és szocialista források szerint folyosói pletyka szintjén valóban felvetődött Kóka János neve, mint esetleges közös főpolgármester-jelölt a 2006-os önkormányzati választásokon. Az ötlet nem is olyan abszurd: Demszky Gábor népszerűsége igen alacsony, ráadásul a terv az országgyűlési választások esetleges elvesztése esetére készült vészforgatókönyvbe is beleillene. A két érintett párt lapunk kérdésére meglehetősen eltérően értékelte Budapest jelenlegi első emberének jövőjét és utódlásának kérdését, Kóka János nevét azonban nem említették.

Az MSZP magának szeretné a fővárost

A kormánykoalíció nagyobbik pártja szeretné, ha 2006-ban közös, koalíciós jelöltet indítanák a főpolgármesteri címért, és ez a jelölt ezúttal szocialista lenne. „Még nem tudjuk, kit fogunk javasolni, a legfontosabb feladat a 2006-os országgyűlési választások megnyerése. Csak ezt követően tárgyalunk az SZDSZ-szel a közös jelöltről” – mondta Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke a FigyelőNetnek. A politikus hozzátette: mindkét párt megteszi majd jelöltjét, és közülük a poszt elnyerésére esélyesebbet fogják indítani. Ha az SZDSZ Kóka Jánost ajánlja, elgondolkozunk rajta. Őt azonban az SZDSZ-nek kell javasolnia, mert nem szocialista. Mint Molnár Gyula elmondta, nem lát esélyt arra, hogy Demszky Gábor jövő őszig – mint a budapesti elnök fogalmazott – kimásszon a gödörből, de ha az SZDSZ mégis őt javasolja, el fognak gondolkodni egy esetleges közös támogatáson. „Partnerek vagyunk, mind a két oldal megteszi jelöltjét, és az esélyesebbet fogjuk támogatni” – hangsúlyozta Molnár Gyula.

Demszky forever?

Az SZDSZ kampányfőnöke lapunk kérdésére kiemelte: a liberális párt négyszer indított önálló főpolgármester-jelöltet, mind a négyszer Demszky Gábort, aki kivétel nélkül elnyerte a címet. „Most sem készülünk közös jelölt állítására, úgy gondolom, meg kell adni a budapesti szavazóknak a lehetőséget, hogy egy liberális jelöltre adhassák le a voksukat. Hogy ki lesz ez a liberális jelölt, az pedig Demszky Gábor döntése” – mondta Horn Gábor a FigyelőNetnek. Hozzátette: a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a nyári csökkenés után folyamatosan nő a jelenlegi főpolgármester támogatottsága, ráadásul a „Kit látna szívesen a főpolgármesteri székben?” kérdésre adott válaszokból kiderül, hogy a budapestiek fele még mindig Demszky Gábor pártján áll, az őt követő konzervatív aspiráns pedig csak 25 százalékos eredménnyel számolhat. A liberális főpolgármester ötödszöri sikerében bízik az Új Generáció is. „Nincs okunk aggódni amiatt, hogy Demszky Gábor nem nyeri el ismét a posztot, nincs kihívója a többi párt soraiból” – mondta John Emese, az Új Generáció elnökségi tagja a FigyelőNetnek.

A politológus szerint ugyanakkor Demszky Gábor esélyei egy esetleges következő jelölésre a horvátországi nyaralóval kapcsolatos botrány és a főváros egyre romló állapota miatt tavaly nyáron szinte a minimálisra csökkentek. „A főpolgármester azonban taktikusan kivárta, míg elcsendesedik a körülötte lévő politikai vihar, és a tavasz folyamán látványos munkába kezdett (útfelújítások, a Bazársor lebontása). Mindennek következtében jelenleg még mindig ismertebb és népszerűbb, mint az eddig szóba került lehetséges vetélytársai. Mindezzel arra utalnék, hogy elképzelhető, Demszkynek megbocsátanak a budapestiek. Párton belüli támogatottsága pedig továbbra is igen erős” – mondta Budai Bernadett politológus a FigyelőNetnek.

Kóka, mint alternatíva?

„Kóka János ugyan valóban egy lehetséges közös jelölt, kérdéses azonban, hogy az MSZP tagsága mennyire tudná elfogadni az SZDSZ-hez köthető minisztert. A szocialista párton belül ugyanis köztudottan feszültségeket okoz, hogy választási eredményükhöz képest a liberálisok politikai súlya felülreprezentált a kormányzaton belül” – véli Budai Bernadett. A politológus hozzátette: világos, hogy a koalíció számára a legfontosabb, hogy elkerüljék azt a politikai fiaskót, ami a köztársaságielnök-választáson megtörtént. „Az akkori kompromisszumképtelen magatartás mindkét pártnak többet ártott, mint ha feladta volna saját jelöltje támogatását. Összességében mégis nagyobb valószínűségét látom jelenleg annak, hogy a szocialisták ragaszkodni fognak saját jelöltjükhöz. Amennyiben mégis Kóka János mellett áll ki a koalíció, az MSZP-nek arra kell törekednie, hogy Kóka a közvélemény szemében minél kevésbé az SZDSZ embereként legyen azonosítható” – mondta Budai Bernadett.

Címkék: Belföld