Kábítószergyártókat lepleztek le Gyulán

Kábítószer gyártásához szükséges anyagot előállító laboratóriumot lepleztek le a rendőrök Gyulán. A kétliternyi lefoglalt katalizátor segítségével 35 milliárd forint értékű ecstasyt lehetett volna gyártani.

A Nemzeti Nyomozó Iroda jelentése szerint egy magyar és egy román állampolgárságú férfi az elmúlt két évben több mint tíz alkalommal gyártott az anyagból drogot a magyar férfi Gyulán lévő családi házában, illetve egy bérelt irodában. A katalizátoranyagot kicsempésztek az országból és holland társak segítségével értékesítették feltehetően holland és belga, szintetikus kábítószert előállító laboratóriumokat működtető bűnözői csoportoknak.

A román férfit egy ideiglenes laborban érték tetten a rendőrök, ugyanis a családi ház pincéjéből egy időre átköltöztették a labort a gyulai férfi szüleinek garázsába – tette hozzá Csintalan Pál százados, a kábítószer-bűnözés elleni osztály vezetője.

A helyszíni szemlén lefoglalták a katalizátoranyagot, ami gyorsítja a kábítószer-készítés folyamatát, egy alkalommal kevés kell belőle és többször is felhasználható. Így a lefoglalt, mintegy kétliternyi anyag 10-35 millió darab, összesen mintegy 35 milliárd forint értékű ecstasy előállítására elég. A százados elmondta: a katalizátor előállításához szükséges anyagokat az elkövetők legálisan vásárolhatták meg külföldön.

A két, kábítószer előállításához használatos anyag készítésével gyanúsított férfi előzetes letartóztatásban van, egyikük beismerő vallomást tett, társa azonban tagad. Petőfi Attila ezredes, az NNYI igazgatóhelyettese elmondta: a tavaly ismertté vált összesen 418 ezer bűncselekményből 6600 volt kábítószerrel összefüggő. Hozzátette: legutóbb 1993-ban Biatorbágyon leplezett le a rendőrség kábítószergyártó laboratóriumot.

Címkék: Belföld: Mozaik