Drágult az abortusz

Emelték az abortusz árát: októbertől az eddigi 24 625 forint helyett 26 193 forintot kell fizetni a beavatkozásért, amelyek száma folyamatosan csökken Magyarországon – írja a Népszabadság.

Bartucz Attila, az egészségbiztosító szóvivője a finanszírozási díjak emelkedésével indokolta az árváltozást. A legutóbbi áremelés tavaly történt. Az egészségbiztosító egyébként kizárólag az egészségi okokból megszakított terhességek térítési díját vállalja át, s ez az évi mintegy 53 ezer beavatkozásnak mindössze öt-hat százaléka. Minden más esetben fizetni kell a műtétért: azt, hogy kinek és mennyit, konkrét szociális juttatásokhoz kötik a jogszabályok.

A terhességmegszakítás – abban az esetben is, ha nem egészségi okokból történik a beavatkozás – csak az állami gondozottaknak térítésmentes. Részleges díjat fizetnek azok, akik rendszeres szociális segélyben, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában vagy emelt összegű családi pótlékban részesülnek. Kedvezményük a beavatkozás árának maximum 70 százaléka lehet, azaz nekik legalább 7858 forintot kell fizetniük. A teljes összeg felét, 13 096 forintot fizetnek a gyesen és a gyeden lévők.

Az abortuszok száma folyamatosan csökken Magyarországon. Az ezredfordulóra már évi hatvanezer alá csökkent az engedélyezett beavatkozások száma. Összehasonlításul: a hatvanas években volt olyan esztendő, amikor kétszázezer terhességmegszakítást is végeztek. Ez a szám 1980-ra nyolcvanezerre csökkent, tíz évvel később kilencvenezer ilyen műtétet végeztek el, az ezredfordulón viszont hatvanezer alá került az engedélyezett abortuszok száma. Tavaly 54 ezer beavatkozást végeztek el. A csökkenés okát szakemberek a fogamzásgátlás kultúrájának növekedésében látják, igaz, még van mit tanulni.

Címkék: Belföld: Mozaik