Agyvérzéssel a belgyógyászatra Szegeden

A szegedi és a környékbeli kórházakban az érvényes szabályok szerint a hatvan év feletti betegek idegrendszeri tünetekkel még akkor sem kerülnek egyből az idegsebészetre, ha akár kilencven százalékos biztonsággal megállapítható, hogy agyvérzésük van - mondta el a szegedi betegcsereper negyedrendű vádlottja.

A hatvan év feletti agyvérzésgyanús betegek is előbb a belgyógyászati osztályra kerülnek, ahol neurológiai konzíliumot kérnek nekik, így legjobb esetben is két-három óra telik el, míg az illető eljut az idegsebészetre, amellyel csökken a betegek életbenmaradási esélye – tette hozzá a vádlott, aki szakorvosjelöltként dolgozott a szegedi városi kórház sürgősségi betegellátó osztályán. Arra a kérdésre, hogy miért hozták ezt a szabályt, nem tudott válaszolni.

A vád szerint a szegedi városi kórházban két azonos korú, idős beteget összekevertek, mindkettőt a másik kórlapja alapján műtötték meg. Egyikük, egy nyolcvan éves férfi néhány nappal később meghalt, másikuk, egy ásotthalmi férfi hónapokkal később, a vizsgálatok szerint a téves műtéttől függetlenül vesztette életét. Az ügyészség egy beteghordót és egy ápolót foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel, két orvost pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádol.

A két orvost azzal vádolják, hogy késve vizsgálták meg a szeptemberben elhunyt ápoltat, s bár “láthatóan fejfájós” betegről volt szó, nem hívtak hozzá neurológus szakorvost, és esetében a CT-vizsgálatra is már csak akkor került sor, amikor fény derült a betegcserére, ezzel veszélyeztették a férfi egészségét és életét.

Tanúként meghallgatták az ásotthalmi férfit a lakásán megvizsgáló ügyeletes orvost, a kórházban őt elsőként megvizsgáló orvost és az idős beteg lányát. A tárgyalás délután további tanúk meghallgatásával folytatódik.

Címkék: Belföld