Kifütyülték Bozókit a Műegyetem előtt

A Fidesz alelnöke szerint sok a hasonlóság 1956 és 2005 között, az MDF pedig könyvet ad ki jövőre arról, mi mindent tett a párt 1956 jelentőségének helyreállításáért.

Kifütyülték Bozóki András kulturális minisztert szombaton, ünnepi beszéde közben a Műegyetemen. 1956 öröksége mindenkié, aki azt valamiért magáénak érezheti; a forradalom napjaiban is együtt mozdultak a rendszert elutasítók és azok, akik abból kiábrándultak – hangoztatta a kulturális miniszter a Műegyetemen szombaton mondott ünnepi beszédében.

Az 1956-os októberi forradalom és szabadságharc bölcsőjének mondott budai Műegyetemen Bozóki András az egyetemisták és a határon túlról érkezett magyar fiatalok előtt arról beszélt, 1956-ban a magyarok nem csupán egy önkényuralmi kormány ellen lázadtak fel, hanem az egész, hazug világrend ellen.

A fiatal tüntetők azért indultak utcára a Műegyetemről, mert nem tudták elviselni, hogy a hatalmi önkény irányítsa életüket, valamint hogy a rendszer propagandája és a valóság nem esik egybe – mondta

A miniszter beszédébe fiatalok többször is belefütyültek, de Bozóki András ennek ellenére végig mondta beszédét. Az 1956-os megemlékezésen az első sorokban helyet foglaló idősebbek, mintegy negyvenen, hangos, folyamatos tapssal adtak hangot nemtetszésüknek. “Hagyd abba!”, “Elég” – lehetett hallani. Füttyöt és pfújolást kapott a beszédet követő koszorúzáson megjelenő Kóka János gazdasági miniszter is.


Menet a Bem térre


Egyetemisták és határon túli fiatalok fáklyás menetben vonultak a Műegyetem elől a Bem József térre, ahol hagyományos megemlékezésüket tartják. A Műegyetemtől induló mintegy ezerötszáz fiatalhoz menet közben sokan csatlakoztak. A menet elején többen táblát vittek a következő feliratokkal: “Vádolunk Mindszenty József hercegprímásért”, “Vádolunk Tóth Ilonáért!”, “Vádolunk több száz kivégzett magyar hazafiért”, “Vádolunk 200 ezer elmenekült hazánk fiáért”. A menet méltóságteljesen tette meg a több mint egyórás utat.


A főszervező, Ugron Gáspár, a Rákóczi Szövetség főtitkára arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a felvonulók között nagy számban voltak a Kárpát-medencéből érkezett magyar fiatalok. A felvonulók a Bem-szobornál elhelyezték a megemlékezés koszorúit


Fidesz: “Ne féljünk a változástól”


Párhuzamot vont 1956 és 2005 között Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke szombaton Hernádnémetiben, az 1956-os hősök emlékére állított  kopjafája avatásán. A nagyobbik ellenzéki párt alelnöke úgy vélekedett: bár az országot nem tartják megszállás alatt, az elmúlt három évben az emberek elveszítették bizalmukat, nem csak a kormányban, hanem lassan magukban is.


“A helyzet ma is sok tekintetben hasonló”, mint amilyen 1956-ban volt, 2002-ben Magyarország nemcsak önbizalommal, hanem Európa kapuján való belépéshez elengedhetetlen munkakedvvel és hittel volt felvértezve, ma már ez nincs így – fogalmazott a Fidesz alelnöke a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. “Elődeink emlékét nem feledvén, az ő hősiességükből, hitükből kell erőt meríteni ahhoz, hogy felépítsük mindannyiunk közös álmát, egy sikeres, és minden tekintetben egységes Magyarországot” – mondta Pelczné Gáll Ildikó, hozzátéve, “ahhoz, hogy ez létrejöhessen, változtatni kell”.


“Ne féljünk a változásoktól, ne féljünk 2006 változásától – kérte hallgatóságát a Fidesz alelnöke, megjegyezve “ami az emberek számára jó, azt nincs okunk elvenni tőlük”. Mindig megvolt bennünk az erő, ami 56-ban teret engedett az embereknek, és ez nem más, mint a változás ereje – hangoztatta. A Fidesz alelnöke szerint 1956 eseményei nem rendezetlen érzelmek kitörésének sorozata volt, hanem egy tudatos és megtervezett eseménysor arra, hogy a kitűzött célok teljesüljenek.
   
Az, hogy véres események sorozatává vált, azoknak “köszönhető”, akik hazájuk ellen fordultak, a szovjet hatalom felsőségében bízva, annak szolgálójaként tűzparancsot adtak ki saját népükre. Ne feledjük azt sem, hogy “sok elvhű kommunista volt részese a forradalom és szabadságharc eseményeinek és később vált igazi nemzetben gondolkodó magyarrá. Ez is történelmünk része. Nekünk hátra maradóknak a feladatunk, hogy ezzel a kettősséggel megbirkózzunk, a tűzparancsot kiadóknak pedig az, hogy örökre távozzanak történelmünkből és a jövőnk formálásából” – mondta a politikus.


Az MDF sokat tett


A Magyar Demokrata Fórum az elmúlt másfél évtizedben sokat tett az 1956-os forradalom jelentőségének, méltóságának helyreállításért – mondta Dávid Ibolya, a párt elnöke szombaton Pécsett.  “Nyugodt lelkiismerettel állok az 1956-osok mellett és nézhetek farkasszemet a történelemmel, mert az elmúlt tizenöt évben sok mindent tettünk azért, hogy 1956 jelentősége helyreálljon” – hangoztatta a forradalom 49. évfordulójára emlékező, az MDF megyei szervezete által rendezett konferencián Dávid Ibolya. Mint felidézte: 1989 májusában az akkori miniszterelnök, Németh Miklós lemondását követő percben olyan törvény került az Országgyűlés elé, amely 1956 jelentőségéről szólt.


További jogszabályok biztosították az elítéltek nyugdíját, szociális segélyezését, elismerő emlékérmek, emlékplakettek adományozását. A semmisségi törvények sokaságával elérték a politikai, majd köztörvényes bűncselekmények vádjával meghurcolt emberek ítéleteinek semmissé nyilvánítását. “Ez mind-mind főhajtás és tisztelet volt ,56 forradalma előtt, s egyfajta rehabilitálása azoknak, akik életét elvették, vagy kettétörték” – mondta a pártelnök.


Az MDF elnöke elmondta, hogy a demokrata fórum jövőre, a forradalom 50. évfordulójára könyv megjelentetését tervezi, amely azt taglalja, hogy az MDF jogszabályokkal, intézmények, emlékhelyek létrehozásával mit tett 1956 jelentőségének helyreállításáért.

Címkék: Belföld