Szerb és szlovák maffiózót fogtak Magyarországon

Szerb és szlovák bűnszervezetek vezetőit fogták el a külföldi partnerszervezetekkel együttműködve az elmúlt időszakban Magyarországon – jelentette be a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) keddi sajtótájékoztatón.

Az NNI “a nemzetközi partnerszolgálatokkal együttműködve augusztusban, illetve októberben elfogott Budapesten két rendkívül veszélyes embert, akik nemzetközi bűnszervezetek vezetői voltak. A szerb és a szlovák férfit nemzetközi elfogató paranccsal körözték” – mondta Orosz István, az NNI bűnszervezetek elleni osztályának vezetője

A szerb állampolgár egy rendkívül aktív bűnszervezetet vezetett, amelynek tevékenysége kiterjedt szinte mindegyik európai országra. A férfi a nyolcvanas évek vége óta élt Magyarországon, de közben gyilkosságot követett el hazájában. Évekkel ezelőtt már elfogták a hazai hatóságok, és kiadták Szerbia-Montenegrónak, társai azonban 2002-ben megszöktették a bíróságról – ismertette az osztályvezető. A bűnöző álnéven és megváltoztatott külsővel ismét megjelent Magyarországon egy szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügy miatt, amikor augusztus 30-án elfogták – tette hozzá Orosz István.

Az október 3-án elfogott szlovák férfi országa egyik legveszélyesebb bűnözője volt – mondta el a szlovák Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság munkatársa. Ellene 2004-ben indítottak eljárást a szlovák szervek bűnszervezet és terrorista szervezet megszervezése, valamint zsarolás miatt – közölte Sztaniszlav Rada őrnagy. Tájékoztatása szerint a gyanúsított által létrehozott csoport Szlovákia egyik legmilitánsabb bűnözői szervezete volt, fizikai kényszerrel, valamint fegyveres fenyegetéssel zsarolták vállalkozó áldozataikat, emellett embercsempészettel is foglalkoztak. A csoport most elfogott vezetőjét hazájában gyilkossággal is gyanúsítják.

Orosz István hozzátette, hogy mindkét bűnöző kiadatási előzetes letartóztatásban van.

Címkék: Belföld: Mozaik