Indokolatlan román korlátozás

A Külügyminisztérium álláspontja szerint a román állampolgárok külföldre utazási feltételeinek megváltoztatása indokolatlan nehézségeket teremt.

A szabályozás nemcsak a romániai magyarság kapcsolattartását nehezíti meg az anyaországban élő rokonokkal, ismerősökkel, hanem a turista vagy üzleti céllal Magyarországra látogatni kívánó bármely román állampolgár beutazását is – szerepel a tárca szóvivője, Polgár Viktor közleményében.

A román hatóságok az európai uniós idegenrendészeti elvárások jegyében új intézkedéseket hoztak a román állampolgárok külföldre utazásának szabályairól. Ezek a magyar külügyminisztérium szerint részben az eddigi gyakorlatot enyhítik, mivel a korábbinál kevesebb pénzt (minimum 150 eurót) kell felmutatniuk az országból kilépőknek külföldi tartózkodásuk fedezetésre. Másrészt viszont nehezítik a külföldre utazást, mert az utasnál lévő pénzmennyiségtől függetlenül valamilyen hivatalos okmány meglétét (meghívólevelet, utazási iroda igazolását) is megkövetelik.

Így azok, akik egyébként bőven fedezni tudnák például magyarországi tartózkodásuk költségeit, vagy csak egy napra látogatnának át a határ túloldalára, nem utazhatnak, hacsak jó előre be nem szereztek meghívólevelet, vagy igazolást szállásfoglalásukról – fejtette ki Polgár Viktor.

A közlemény kiemelte: Magyarország nem kért ilyen jellegű intézkedést a román féltől, hiszen nem nehezedett olyan migrációs nyomás hazánkra, amely ezt indokolta volna.

A jövőben sem áll szándékunkban, hogy a határátlépés feltételeinek bármiféle szigorítását kérjük, különösen addig nem, amíg hazánk nem tagja az EU schengeni határőrizeti rendszerének. Amikor pedig csatlakozunk a schengeni övezethez, addigra Románia is az EU tagjai sorába lép, így polgárai az unió tagországaiba szabadon utazhatnak majd – hangsúlyozta Polgár Viktor.

A szóvivő szerint – miként az RMDSZ képviselői is szorgalmazzák – a jelen helyzetben megoldást jelenthetne, ha a román hatóságok csak a schengeni övezet vonatkozásában alkalmaznák a jelenlegi rendelkezéseket, a többi EU tagállamba, így Magyarországra igyekvő utazók nem esnének a mostani szabályozás hatálya alá.

Szükségesnek tartjuk, hogy a két ország belügyminiszterei közvetlen tárgyalások során keressenek gyors megoldást a polgárok közötti érintkezést akadályozó intézkedések módosítására – áll végül a külügyi szóvivő kommünikéjében.

Címkék: Címoldal